Прогнозират нов пик на заразените с коронавирус у нас
Колко голям ще стане броя зависи и от това дали новият по-заразен щам ще се разпространи масово у нас Оптимизмът от малкия брой на новозаразените в последните дни ще изчезне скоро, смятат експерти. „Не съм спокойна по простата причина, че самия вирус има инкубационен период между 14 и 21 дена, сметнете това след коледните и […]

Колко голям ще стане броя зависи и от това дали новият по-заразен щам ще се разпространи масово у нас

Оптимизмът от малкия брой на новозаразените в последните дни ще изчезне скоро, смятат експерти.

Не съм спокойна по простата причина, че самия вирус има инкубационен период между 14 и 21 дена, сметнете това след коледните и новогодишните празници и тогава ще имаме реална картина кога ще бъде новият пик„, споделя доц. Светлана Велизарова от болница „Света София”, предаде NOVA.

Сметката показва между 10-ти и 15-ти януари. И професор Николай Витанов от оперативния щаб очаква същото:

Ще бъде добре да ги държим под 3 хиляди случая на ден. Ако ги държим под 2 ще бъде отлично, защото под 2 хиляди случая на ден, хората на доц. Кунчев могат да се справят на 100 процента със ситуацията. От 2 хиляди натам вече може да се получи изпускане на някои места на хората, които са заразени„.

Колко голям ще стане броя на новозаразените зависи и от това дали новият по-заразен щам ще се разпространи масово у нас.

Ако успеем да не допуснем масово разпространение на нови щам януари месец ще е напрегнат, но няма да е такава ситуацията като в Западна и Централа Европа. Ако обаче новият щам ни засегне масово, сценарият е различен. Затова мерките трябва да бъдат стриктни особено на границите„, смята още Витанов.

От друга страна, мнението на експертите е, че отварянето на градини и училища няма да има голямо отражение върху ситуацията.

В много писания чужди показват , че при всички случаи децата се заразяват от възрастните. И обикновено всички случаи се получиха от това, че дойде или работеше болен възрастен„, коментира пък доц. Светлана Велизарова.

Очакваме увеличаване с до 2 процента, което ако вземете 2 хил случая на ден това са 40 случая. Аз си мисля, че това е една цена, която можем да си позволим да плати, за да може 100 хил и повече родители да бъдат облекчени в тази криза. Най- голям натиск върху здравната система се очаква през февруари. След това ще разчитаме на ваксините и по-топлото време„, заяви още проф. Витанов.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук