При необходимост ще се редуват дистанционно и присъствено обучение в училищата (ВИДЕО)
При необходимост ще се редуват дистанционна с присъствена форма на обучение в училищата, каза пред Би Ти Ви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса, а рискът в училище е контролиран, подчерта тя. „В последните публикации се излага тезата, че учениците, които са до 11 години, не представляват […]

При необходимост ще се редуват дистанционна с присъствена форма на обучение в училищата, каза пред Би Ти Ви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса, а рискът в училище е контролиран, подчерта тя.

„В последните публикации се излага тезата, че учениците, които са до 11 години, не представляват риск за възрастните, с които живеят, с които общуват. Т.е. рискът е изключително минимален, те са и безсимптомни преносители. Вие знаете, че безсимптомните преносители много по-малко разпространяват такава зараза“, каза Таня Михайлова-

„Да, дистанционното обучение е една изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и най-вече ролята на учителя. А ние сме готови във всеки един момент да превключим“, добави още тя.

„Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова.

Според нея това ще даде отражение след години.

„В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, информира зам.-образователният министър.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани, ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

Според Михайлова тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването.

След 18 януари вероятно ще се разглежда въпросът за връщането на по-големите ученици в училищата, каза още тя, но не посочи конкретна дата.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук