Московското метро пусна жени да управляват влаковете
Това се случва за първи път от близо 40 години Московското метро казва, че е наело първите жени машинисти, откакто миналата година бяха премахнати противоречивите правила, забраняващи жените да заемат определени работни места, съобщи Би Би Си, цитиран от БГНЕС. Градските транспортни власти приветстваха „първите машинисти на електрическите влакове на Московското метро в неделя, като […]

Това се случва за първи път от близо 40 години

Московското метро казва, че е наело първите жени машинисти, откакто миналата година бяха премахнати противоречивите правила, забраняващи жените да заемат определени работни места, съобщи Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Градските транспортни власти приветстваха „първите машинисти на електрическите влакове на Московското метро в неделя, като оприличи случилото се на нова ера“.

Дванадесет жени се присъединиха към мрежата в руската столица на 1 януари 2021 г.

Московското метро спря да наема жени за машинисти в началото на 80-те години. Последната жена, на която беше поверено управлението на влак в метрото, напусна през 2014 г.

Професията беше добавена към списък с работни места, които изискват твърде големи физически възможности или са опасни за жените.

Тя обаче беше премахната от този списък – заедно с работни места, включително шофьори на камиони и шкипери на кораби – след като голяма част от физическите аспекти на позицията станаха автоматизирани.

В съвместно изявление в неделя кметът на Москва Сергей Собянин и транспортният отдел на града заявиха, че 12 от 25 жени, присъединили се към мрежата, са завършили обучението си, получили са разрешителни и са готови да „вземат първите пътници“.

Жените машинисти имат възможност да избират униформата, в която се чувстват най-удобно, в зависимост от това „с какво им е по-удобно да карат влака – в пола или в панталон“, се добавя в изявлението.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук