Мексико предложи политическо убежище на Джулиан Асандж
Мексико предложи днес политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, след като британски съд отхвърли искането на американските власти за екстрадирането му в САЩ, предаде Франс прес. „Ще поискам от външния министър да предприеме необходимите действия за отправяне на искане към британското правителство за освобождаване на Асандж във връзка с предоставянето му на политическо […]

Мексико предложи днес политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, след като британски съд отхвърли искането на американските власти за екстрадирането му в САЩ, предаде Франс прес.

„Ще поискам от външния министър да предприеме необходимите действия за отправяне на искане към британското правителство за освобождаване на Асандж във връзка с предоставянето му на политическо убежище в Мексико„, заяви на ежедневната си пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Готови сме да предоставим убежище (на основателя на разобличителния сайт „Уикилийкс“) и поздравяваме британското правосъдие за взетото решение„, каза още Лопес Обрадор.

По-рано днес британски съд отхвърли искането на САЩ за екстрадиране на Асандж. В Съединените щати той може да бъде осъден на 175 години затвор заради това, че е разпространил над 700 хиляди класифицирани документи във връзка с военни и дипломатически дейности на САЩ, най-вече в Ирак и Афганистан.

Мексико разполага с дълга традиция за предоставяне на политическо убежище, отбелязва АФП. Бившият боливийски президент Ево Моралес се подслони в Мексико през ноември 2019 г., след като се оттегли от поста.

Американското министерство на правосъдието изрази днес разочарование от отказа на британски съд да разреши екстрадицията на основателя на „Уикилийкс“ в САЩ, предаде Франс прес.

„Продължаваме да настояваме за екстрадирането на Асандж в САЩ“, заяви министерството.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук