Емил Нешев: Оптимистично е да имаме въздушна линейка до 2023 година
Планините са пълни с хора, но туристите непрекъснато подценяват условията, посочи директорът на Планинската спасителна служба „Крайно време е да имаме система за въздушно спасяване. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество“, обяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев след поредния трагичен инцидент с турист в […]

Планините са пълни с хора, но туристите непрекъснато подценяват условията, посочи директорът на Планинската спасителна служба

„Крайно време е да имаме система за въздушно спасяване. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество“, обяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев след поредния трагичен инцидент с турист в планината.

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но допълни, че един хеликоптер не може да покрие цялата страна.

По думите му периодът трябва да се използва за създаване на регламент – да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.

„Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари“, коментира конкретната ситуация планинският спасител.

Нешев посочи, че планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх „Жълтец“ турист в Стара планина. Той напомни, че Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзва при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха. Според спасителите е починал на място от травмите си. В заслон „Ботев“ са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

„Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон „Ботев“, движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото“, съобщи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК.

Емил Нешев подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

„И снощи имаше акция в района на Мусала, която в момента завършва. Тече прибирането на пострадал туристи – с контузен долен крайник е, не може да се придвижва сам. Двама са били туристите“, информира за поредната акция на ПСС Емил Нешев.

От думите му стана ясно, че в момента планините са пълни с хора, но туристите непрекъснато подценяват условията.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук