У нас си хвърляме строителните отпадъци пред блока, а в Германия всеки квартал си има депо
Забранено е изхвърлянето на строителни отпадъци в контейнерите за боклук. В градовете и селата пунктове за изхвърляне на такива отпадъци няма. Веднъж в годината се обявява дата и който иска си изхвърля боклука на определените места. Какво правят хората сега. Складират си боклуците в мазите и в междуетажните пространства, по-наглите ги извозват до някое дере […]

Забранено е изхвърлянето на строителни отпадъци в контейнерите за боклук.

В градовете и селата пунктове за изхвърляне на такива отпадъци няма. Веднъж в годината се обявява дата и който иска си изхвърля боклука на определените места.

Какво правят хората сега. Складират си боклуците в мазите и в междуетажните пространства, по-наглите ги извозват до някое дере или ги изнасят навън край блока. Така те стоят с години.

Решението е нов закон за боклука, който задължава всяко населено място да осигури пунктове за изхвърляне на строителни, опасни и едрогабаритни отпадъци. Тези места да работят всеки ден, да са достъпни за населението и всеки безплатно да може да се освободи от ненужния боклук.

В момента такива депа са извън града на трудно достъпни места, където обикновения човек ще му е трудно да отиде.

Например регионално депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци за общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан се намира на местност „Слатина” №52 (Под ормана) – тоест не е много лесно да се намери, а да не говорим, че на хората от Иваново и Тутракан им е доста далеко.

На снимката е примера от Германия, където всеки квартал си има такова депо – чисто и с огромни контейнери, които след това се извозват извън града и се рециклират.

Това го има в много други държави. Ще се случи в и България!

Иван Белчев

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук