Преподавател по демография: За бейби бум в България не може да се говори
Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната. Това отчете в студиото на „Събуди се” по NOVA преподавателят по демография в Софийския университет Георги Бърдаров. „Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. […]

Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната.

Това отчете в студиото на „Събуди се” по NOVA преподавателят по демография в Софийския университет Георги Бърдаров.

Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила кардинално на демографията. Разликите са съвсем малки”, добави специалистът.

Бърдаров коментира завръщането на някои млади в страната и повишената раждаемост.

За бейби бум не може да се говори. Има леко повишаване на ражданията. Младите, които се върнаха – за тях надеждата беше, че ще останат и ще подобрят картината. Те обаче ще го направят, само ако имат условия за това”, каза още той.

Пандемията, според Бърдаров, не е променила и тенденцията за обезлюдяване на малките населени места в страната.

Един от проблемите на съвременните развити общества, не само на България, е огромният процент самотни хора. Основното у нас е, че те живеят в изолирани места”, допълни експертът.

Преподавателят по демография си представя в България да няма голяма промяна след коронакризата. Споделя обаче, че е оптимист и вярва в доброто бъдеще на страната.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук