Българка има решение за заселването на Марс
Калина Калчева участва в конкурса на НАСА – МАРС 25 Варненката Калина Калчева от години търси отговор на въпроса: как да бъде построена човешка база на Червената планета. Работата е сериозна – Калина участва в конкурса на НАСА – МАРС 25. И е избрана сред полуфиналистите, в конкуренция с екипи от цял свят, разказва БНТ. […]

Калина Калчева участва в конкурса на НАСА – МАРС 25

Варненката Калина Калчева от години търси отговор на въпроса: как да бъде построена човешка база на Червената планета. Работата е сериозна – Калина участва в конкурса на НАСАМАРС 25. И е избрана сред полуфиналистите, в конкуренция с екипи от цял свят, разказва БНТ.

Ето коя е тя и каква е нейната идея.

Предизвикателствата пред живота, какъвто го познаваме, са многобройни, когато си на Марс.

Температурните граници, те там са много резки, много широки интервали. После пясъчните бури, липсата на нормална атмосфера, високата радиация„, разказва Калина Калчева, която е дизайнер-архитект.

Според Калина и екипът й, убежището на Марс трябва да се изгради в пещера, която да осигури естествена защита от тежките условия.

Структурата е проектирана като скеле от сплави, познати в ракетостроенето, покрито с надуваема практично е използването на скеле от сплави, доказали устойчивостта си в ракетостроенето, което да бъде покрито с надуваеми модули.

И вътре в това пространство да се създаде – това е най-сложната част, според мен – да се създаде една изкуствена среда, наподобяваща възможно най-много това, към което хората са свикнали„, заяви Калина Калчева.

Калина Калчева разказва, че космосът провокира въображението ѝ от малка. Дъщеря е на пилот. Интересите ѝ са разнопосочни – завършва дизайн във Варна и специализира архитектура в Германия. Но – успява да съчетае хобито с професията си в проекта за база на Марс.

„В ранния етап даже не беше самата база. Просто си играех с форми, играех си с обеми„, споделя Калина Калчева.

След като е допусната до полуфинала на конкурса на НАСА, Калина става част от Марс юнивърсити като на всеки две седмици получава лекции, свързани с предизвикателствата на планетата. Дали Калина и екипът ѝ ще достигнат финала на състезанието, ще стане ясно в края на месеца.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук