БДЖ купи едва два нови локомотива, но пък ги кръсти на български владетели
„Аспарух“ и „Тервел“ са първите нови машини за последните близо 30 години БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, които са последен писък на технологиите. „Аспарух“ и „Тервел“ са първите нови машини за последните близо 30 години. С тях времето за пътуване ще бъде намалено. Локомотивът хан „Аспарух“ е новата гордост на БДЖ. Машината […]

„Аспарух“ и „Тервел“ са първите нови машини за последните близо 30 години

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, които са последен писък на технологиите. „Аспарух“ и „Тервел“ са първите нови машини за последните близо 30 години. С тях времето за пътуване ще бъде намалено.

Локомотивът хан „Аспарух“ е новата гордост на БДЖ. Машината е изцяло дигитализирана, а компютър управлява механичната част. Системите за сигурност са последно поколение, информира БНТ.

Визията е избрана след обществено гласуване. Печели проекта „Green force“, който събира почти 10 000 гласа от всички 30 000, участвали в анкетата.

Скорост 160 като за момента ще се движат с 130 км/час. Очаква се да се намали времето за пътуване. За момента пътуват по двете линии Варна и Бургас. Доста по-комфортни са, безшумни са„, обясни каза Иван Гергинов, зам.-началник експлоатация на локомотивно депо София.

Машината вече си има и фенове. 18-годишния Христо е дошъл на централна гара специално, за да се снима с „Хан Аспарух„, преди композицията да отпътува за Варна.

Просто си ми е мечта да го видя и него„, казва Христо Христов.

Христо споделя, че хобито му е да пътува с влак, а мечтата му е да стане машинист.

Тази ми е на сърце. Другите професии не ми харесват нещо. Освен че може да видиш Искърското дефиле и другите дефилета надолу по България може да ги видиш с жп. транспорта„, споделя Христо Христов.

От БДЖ очакват общо 15 машини. Засега в експлоатация са „Аспарух“ и „Тервел„. Останалите ще пристигат поетапно след февруари.

Всички нови локомотиви ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка една машина ще има поставен QR код. Когато кодът се сканира с мобилен телефон пътниците ще могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля.

Любителите на железниците вече имат свои предложения.

Това е цар Калоян и второто ми предложение цар Иван Асен Втори„, каза Ангел Тодоров.

От БДЖ освен нови локомотиви очакват през новата година и повече пътници. През 2020 година заради пандемията е отчетен спад от близо 40% на пътуващите с влак.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук