Танева: Земеделието е най-малко засегнато от пандемията, най-големият проблем беше засушаването
За разлика от други сектори, най-вече в сферата на услугите, земеделието като сектор е най-малко засегнат от COVID пандемията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Ако други сектори са почти до 100 % затворени, тук статистиката по никакъв начин не отчита подобни нива на отражение на […]

За разлика от други сектори, най-вече в сферата на услугите, земеделието като сектор е най-малко засегнат от COVID пандемията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Ако други сектори са почти до 100 % затворени, тук статистиката по никакъв начин не отчита подобни нива на отражение на COVID пандемията“, допълни тя.

По думите ѝ по-неблагоприятно на бранша се е отразило засушаването, особено в Източна България. Министърът обясни, че това обаче по никакъв начин не е повлияло на позицията на страната ни като нетен износител на зърно.

„България е твърде голям производител на зърнени суровини, спрямо собственото ѝ потребление за изхранване на населението или животните през фуража. Няма как да променим позицията си на нетен износител, независимо от климатичните събития през изминалата година по простата причина, че сме твърде голям производител.

Ние сме едни от най-големите износители на зърна в света. Нещо повече – наличностите на пшеница в края на тази година са повече, отколкото наличностите на пшеница в края на миналата година. Просто темпът на износ значително се забави, включително и поради несигурността на настоящата година.

COVID пандемията отключи мотиви за приемане на политически решения в отделни държави, които също са ключови износителки, формиращи международните цени на отделни видове зърна. Това създаде определено очакване у производители, у търговци.

Можем да кажем, че отчитаме рекордно слаб експорт по-скоро в последните месеци на тази година, което се отразява на наличностите. Изпращаме годината с по-високи наличности, отколкото миналата година. Категорично не може да бъде поставен въпросът достатъчна ли е пшеницата за хляба. Има възможности за толкова износ оттук-насетне, и в повече, отколкото миналата рекордна експортна година“, отчете Десислава Танева.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук