Шведският премиер стана медийна звезда заради пазаруване в мол по Коледа
Шведският премиер Стефан Льовен влезе днес в медийните заглавия заради неотдавнашно посещение в мол, въпреки призивите на правителството да се избягват посещения на подобни места в разгара на пандемията от коронавируса, предават ДПА и Нова тв. Стокхолмският ежедневник „Експресен“ публикува снимки на шведския премиер, пазаруващ в търговския център „Галериан“ на 20 декември. Два дни по-рано […]

Шведският премиер Стефан Льовен влезе днес в медийните заглавия заради неотдавнашно посещение в мол, въпреки призивите на правителството да се избягват посещения на подобни места в разгара на пандемията от коронавируса, предават ДПА и Нова тв.

Стокхолмският ежедневник „Експресен“ публикува снимки на шведския премиер, пазаруващ в търговския център „Галериан“ на 20 декември. Два дни по-рано Льовен призова гражданите да се въздържат от посещения в оживени търговски центрове преди Коледа или от излизане за пазаруване в периода след Коледа.

„Надявам се и вярвам, че хората възприемат това на сериозно“, каза на пресконференция премиерът тогава. Говорителят на Льовен заяви днес, че премиерът влязъл в мола, „за да вземе предварително запазена стока“.

Посещението е било „внимателно планирано“ и Льовен е „взел под внимание препоръките на Агенцията за обществено здраве и е избягвал струпвания на хора. Не мога да дам повече подробности“, заяви за ДПА говорителят на премиера Микаел Линдстрьом.

През уикенда шведският министър на правосъдието Морган Йохансон стана обект на критики заради посещение на 26 декември на мол в южния град Лунд. Министърът купил „закъснял“ коледен подарък на родителите си, заяви самият той, като се извини и каза, че постъпката му е била безразсъдна. Той обсъдил също въпроса с Льовен, който казал, че това е било неуместно.

Шведското правителство завърши вчера работа по проектозакон, който временно ще засили правомощията му за справяне с пандемията, включително позволявайки на властите да разпореждат затваряне на молове, фитнес зали и културни обекти, и спиране на обществения транспорт.

Швеция регистрира 32 485 новозаразени с коронавирус от 23 декември насам, сочат статистически данни от днес на Агенцията за обществено здраве, цитирани от Ройтерс.

Страната е отчела още 205 смъртни случая от КОВИД-19 за същия период, с което общият брой на починалите от заразата досега достигна 8484, докато общият брой на заразените е близо 428 000 души.

В Швеция, с население 10,3 милиона души, темповете на ръст на починалите от заразата са няколко пъти по-високи от тези в северните й съседи, но по-ниски от някои европейски страни, прибегнали до налагане на карантина.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук