Ответна мярка: Русия обяви помощник на военния аташе в Москва за персона нон грата
Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин е бил поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е била връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Става въпрос за […]

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин е бил поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е била връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Става въпрос за помощник военния аташе в посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната. Това съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация.

„На 28 декември българският посланик Кръстин беше привикан в руското външно министерство, където му бе връчена нота от министерството, обявяваща подполковник Митко Борисов, помощник на военния аташе в българското посолство в Москва, за персона нон грата. На посоченото лице бе наредено да напусне територията на Руската федерация в рамките на 72 часа“, се казва в съобщението на руската дипломатическа служба.

Това е ответна мярка на изгонването преди 10 дни от България на руския военен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството в София Василий Сазанович. Той бе обвинен в шпионска дейност, което сега руското министерство отново нарича „напълно необосновано решение на България“.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време (13 ч българско време), съобщиха от българското министерство на външните работи.

Според българската прокуратура изгоненият руски дипломат е подпомаган от българин с достъп до чувствителна информация. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

Чужденецът е събирал информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Тъй като Сазанов има дипломатически имунитет по Виенската конвенция, той не може да бъде съден в България.

Според прокуратурата в периода от 2017 г. досега руснакът е събирал военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била данните да бъдат предадени на руското военно разузнаване в Москва. Българинът е предавал информацията срещу пари.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук