Ангел Кунчев: От 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции
Доц. Ангел Кунчев коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши „До момента от близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции„, каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб в ефира на БНР. Той коментира и въпроса за реакции и дали е важно хората, които са имунизирани […]

Доц. Ангел Кунчев коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши

„До момента от близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции, каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб в ефира на БНР.

Той коментира и въпроса за реакции и дали е важно хората, които са имунизирани да поддържат обратна връзка.

„Ние сме поели важни отговорности още със сключването на договорите за ваксините. Едното е да се създаде стройна организация за проследяване евентуално на нежелани реакции, тъй като това винаги се прави при нови продукти. Второто е да проследим ефекта от ваксината. Това означава, че ние трябва да изследваме немалък брой имунизирани, да видим създават ли антитела, колко дълго остават“, допълни още доц. Кунчев.

По думите му България си има система за съобщаване на нежелани ефекти. „Тя е достатъчно чувствителна. Всеки, който реши, няма значение дали е имунизирания, дали е негов близък или медицинското лице, което го обслужва“, коментира още доц. Кунчев.

Според него реакции ще има в бъдеще. „Говорим обаче за очаквани реакции, бързо преходни, лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, субфебрилна температура. Неща, които са описани в листовката“, обясни главния държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши.

„В САЩ най-големият производител на местни продукти по същия начин предоставя и хладилни камиони и хладилни големи складове. В Канада е фирма, която разнася сладолед. Всичко, което може да бъде от помощ и аз благодаря на тези фирми, които се включиха в България ще бъде използвано. Никъде досега в никоя страна не е правена хладилна верига при такива отрицателни температури за съхранение доставка на ваксини, каза доц. Кунчев.

Той разясни и как ще продължи кампанията по ваксинация.

„Мисля, че Модерна ще успее да достави ваксини още до края на януари или началото на февруари и ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза за здравните служители и работещи в ковид звена, а и на всички видове домове за възрастни хора, и за хора с умствени увреждания. Те са второ предизвикателство, защото са над 400. Разпръснати са в цялата страна. Медицинското им обслужване е много различно. Всичко това е обмислено, направено е като организация и ще влезе в действие в момента, в който получим тези по-големи количества ваксина“, допълни доц. Ангел Кунчев.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук