Пандемията стопи траншовете от българите зад граница
Традиционно те са основен „чуждестранен инвеститор“ Световната пандемия доведе до драстичен спад на парите, които изпращат у нас българите, работещи в чужбина. По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници се разчита на средства от емигранти, но тази година ситуацията е различна, разкрива bTV. Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината […]

Традиционно те са основен „чуждестранен инвеститор“

Световната пандемия доведе до драстичен спад на парите, които изпращат у нас българите, работещи в чужбина. По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници се разчита на средства от емигранти, но тази година ситуацията е различна, разкрива bTV.

Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината преводите у нас спадат почти 10 пъти – от 303 милиона евро през 2019 г. до под 38 милиона евро през 2020 г.

Ако от януари до септември миналата година у нас са изпратени 940 милиона евро, то през тази година за същия период сумата е малко над 300 милиона евро.

Най-сериозен е спадът на парите от Германия  – минус 132 милиона лева, парите от Съединените щати намаляват с почти 120 милиона.

За икономистите спадът е очакван – заради силно засегнатите икономики по целия свят и това, че кризата удари най-много нискоквалифицираните емигранти.

„Дори и да има някакво подобрение, да се увеличат потоците, няма да се достигнат нивата от 2019 г.. Дори и през следващата година тези семейства, които са разчитали на подобни приходи, ще трябва по някакъв начин да се нагодят към новата ситуация“, посочи Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук