Отдадоха почит към Васил Левски в деня на залавянето му
Ръководството на Община Ловеч, представители на Регионалния исторически музей и жители на село Къкрина отдадоха почит към Апостола на свободата Васил Левски в деня на неговото залавяне Васил Левски е заловен от турските заптиета в ранните часове на 27 декември 1872 г. в двора на Къкринското ханче, предава БНР. Според историците Апостола тръгнал предния ден […]

Ръководството на Община Ловеч, представители на Регионалния исторически музей и жители на село Къкрина отдадоха почит към Апостола на свободата Васил Левски в деня на неговото залавяне

Васил Левски е заловен от турските заптиета в ранните часове на 27 декември 1872 г. в двора на Къкринското ханче, предава БНР.

Според историците Апостола тръгнал предния ден от Ловеч за Влашко със съратника си Никола Цвятков, за да пренесе отвъд Дунав архива на Централния революционен комитет.

На път за Къкринското ханче, в местността Пази мост край Ловеч, били спрени от турски патрул. Левски обяснил, че отива да обиколи нивата си, но срещата със заптиетата се оказала фатална. Няколко часа по- късно Къкринското ханче, където Апостола нощувал било обсадено.

При опита си да избяга Васил Левски бил заловен. Днес паметта на Апостола е почетена с поднасяне на цветя на историческата местност Пази мост и пред паметника му в двора на Къкринското ханче, откъдето започва безсмъртния път на Левски.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук