Доц. Мангъров: Всички, които се ваксинират, участват в третата фаза на проучване
Какво да очакваме след масовата ваксинация срещу COVID-19? Това коментира инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред Румен Петков от ПП АБВ. Доц. Мангъров започна с думите, че винаги е бил привърженик на ваксините, но обясни и различните видове ваксини. По думите му чрез ваксината на Пфайзър се вкарва информационна РНК, която да образува антитела. Той допълни, […]

Какво да очакваме след масовата ваксинация срещу COVID-19?

Това коментира инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред Румен Петков от ПП АБВ.

Доц. Мангъров започна с думите, че винаги е бил привърженик на ваксините, но обясни и различните видове ваксини.

По думите му чрез ваксината на Пфайзър се вкарва информационна РНК, която да образува антитела. Той допълни, че всички ваксини в момента са в третата фаза. Всички, които се ваксинират с тази ваксина трябва да знаят, че участват в трета фаза на клиничното проучване, а всички фирми-производители са освободени от отговорност. Цялата отговорност е прехвърлена върху държавите.

„Хората трябва да подпишат информирано съгласие, в което пише, че той е информиран за всички неща, които могат да последват, за да се снеме отговорността от производителя, държавата и всички по веригата. Човек трябва да има и избор коя ваксина да си сложи – в България в момента има само една ваксина, която е одобрена от Европейския съюз и американските органи.

Тя е хубава ваксина, струва си човек да си я направи, но когато си я прави, той трябва да има предвид всички тези неща. Това, което мен ме притеснява е, че въпреки че човек е прекарал коронавирус, той трябва да се ваксинира пак.

Ковид инфекцията е вирус, който изработва имунен отговор. Ако човек е изработил имунитет, е несериозно да се ваксинира“, каза още доц. Мангъров.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук