В село Черковна беше осветен нов православен храм
Навръх Стефановден осветиха нов православен храм в дуловското село Черковна. Църквата „Свети Архангел Михаил“ е първата, осветена от новия доростолски митрополит Яков  За усилията, дарителите и ентусиазма при изграждането на храма разказва телевизия Европа. Старият храм в село Черковна е изграден от кал през 1903 година и просъществува до 70-те години на миналия век. През […]

Навръх Стефановден осветиха нов православен храм в дуловското село Черковна. Църквата „Свети Архангел Михаил“ е първата, осветена от новия доростолски митрополит Яков

 За усилията, дарителите и ентусиазма при изграждането на храма разказва телевизия Европа.

Старият храм в село Черковна е изграден от кал през 1903 година и просъществува до 70-те години на миналия век. През 2008 година Донка Тодорова случайно намира нотариалните документи на старата църква и земята под нея, принадлежащи на доростолската епархия.

 Появяват се хора – кой свързан със селото, кой не, но готови да помогнат. Пари няма събрани достатъчно, но покойният владика дядо Амвросий подкрепя напълно ентусиастите. А молитвата днес на Донка Тодорова е за всички – и за християни, и за мюсюлмани, тъй като в Черковна те от столетия живеят в разбирателство.

За радост иконите от предишния храм са запазени с опис и скоро време ще заемат мястото си в новата църква „Свети Архангел Михаил“.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук