Проф. Пимпирев: COVID-19 няма да се отрази на нашата програма
Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази на нашата програма. Това увери в предаването „Събуди се” по Нова телевизия проф. Христо Пимпирев. „COVID-19 стигна до Антарктида, защото има хора там, а хората боледуват от COVID-19. Стига където се пропукат мерките за изолация, както са се пропукали при чилийците, въпреки че са военни”, […]

Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази на нашата програма. Това увери в предаването „Събуди се” по Нова телевизия проф. Христо Пимпирев.

„COVID-19 стигна до Антарктида, защото има хора там, а хората боледуват от COVID-19. Стига където се пропукат мерките за изолация, както са се пропукали при чилийците, въпреки че са военни”, коментира проф. Пимпирев. Той обаче не очаква на ледения континент да има епидемия.

„Тя е обхванала чилийската база, най-близката база е на стотици километри от нея, трудно се стига, стига се с кораб. Даже аз се учудих как стигна този вирус и в Антарктида”, коментира той.

Това обаче изобщо няма да се отрази на българската програма.

„Ние пътуваме с испански кораб. Съобразяваме се изцяло с епидемичните мерки, въведени от испанската полярна програма, както и с чилийската, тъй като нашите полярници ще минат през Чили. Така че те трябва да имат тест преди да излетят от България, който да важи 72 часа и да кацнат в Чили. В Чили отиват изолирани 14 дни в хотел в Пунта Аренас, откъдето ще вземат кораба. Това е най-южният град на Чили, на Магелановия проток. На десетия ден ще им бъде направен тест и ако е отрицателен, направо на кораба. Не виждам как ще попадне вирус при нас“, обясни проф. Пимпирев.

Самият той ще ръководи групата дистанционно. В нея има и едно медицинско лице.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук