Марияна Николова: Туризмът ще бъде включен в Националния план за възстановяване
Туризмът ще бъде включен в окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за БТА. Работна група с участието на бизнеса и учени подготвя предложения по инструмента „Next generation EU“ в туризма, които ще са готови до края на тази година. […]

Туризмът ще бъде включен в окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за БТА.

Работна група с участието на бизнеса и учени подготвя предложения по инструмента „Next generation EU“ в туризма, които ще са готови до края на тази година. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение, каза министър Николова и изтъкна, че е единодушно мнението, че са необходими значителни средства за подпомагане на сектора и за възстановяването му от безпрецедентната пандемия, тъй като се сблъсква с остра липса на ликвидност. „Ние категорично подкрепяме насърчителните мерки и запазването на работните места, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост, и ще се включим с тематични идеи“, допълни министърът.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лв. по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 млрд. лв. за цялата година, каза министърът на туризма.

Държавите членки на ЕС постепенно въвеждат ограничителни мерки до 7 или до 10 януари 2021 г., напомни министърът и посочи, че рестрикциите несъмнено се отразяват на плановете на туристите. Според песимистичния сценарий пълен локдаун ще коства 1 млрд. лв. за зимния ни туризъм, но аз категорично отстоявам позицията да не се стига до такъв вариант, заяви министър Николова. Стриктно се спазват разпоредбите на здравния министър и нашите единни указания за дейността на туристическите обекти и зимните съоръжения. Контролът е в ход и е безкомпромисен, защото на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с много конкурентни предимства и като международно признат ски център за професионалисти и любители, каза още министърът на туризма. Марияна Николова заяви, че България настоява пред нашите партньори на Балканите границите ни да останат отворени или само в краен случай да се преминават с отрицателен PCR тест.

Тя изтъкна, че има голям спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък. Според нея по-късният старт на сезона е логичен, но страната трябва да спечели отново доверието на туристите, загубено заради пандемията. Разчитаме на преобладаващо българско присъствие, но се надяваме и на визити „ласт минит“ от Турция, Румъния, Република Северна Македония, Сърбия, защо не Израел, Молдова, Украйна и др. Очакваме да се задържи интересът към балнео- и СПА туризъм, коментира още министър Николова.

По думите ѝ Министерството на туризма е в непрекъснат диалог с другите институции, отговарящи за управлението и планирането на европейски програми, в търсене на допълнителни възможности работещите в туристическия сектор да бъдат подпомогнати и през 2021 г. На първо време такива възможности се очаква да бъдат създадени във връзка с допълнителните средства, които бяха предоставени на Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика от Инициативата на Европейската комисия REACT-EU. Министърът напомни за различните форми на подкрепа за бизнеса досега.

Въпреки че министерството работи за подготовката на Лято 2021, според министъра е твърде рано за прогнози, защото ситуацията се мени постоянно. Ние трябва да планираме активна политика на традиционните за страната ни пазари, каквито са Русия и Германия. Работим и на още 18 пазара, които избират България за своя лятна почивка, коментира Николова и допълни, че към момента има заявен интерес от Германия, Полша, Украйна, Русия, Чехия, Израел, Великобритания и други традиционни за нас пазари. По думите ѝ пак ще разчитаме на родните туристи, които да продължат да преоткриват страната ни като любима дестинация – независимо дали на морето, планината или някъде във вътрешността на страната.

За политиката на ведомството по отношение на концесионерите на плажове министърът заяви, че ще се търси баланс в рестрикциите, като целта е задържане на интереса на бизнеса към стопанисването на плажните ивици, а и на местните управи към безстопанствените плажове. „В неактивния сезон все още сме в процес на приключване на мерките, предвидени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето. Ситуацията с пандемията е много динамична и е трудно да се правят точни прогнози. Анализираме ефективността на тези промени и предстои да предложим нови мерки, които да стимулират и подпомогнат бизнеса“, коментира още министър Николова.

Постпандемичният туризъм ще наблегне на алтернативните форми и на активния отдих, комбиниран със здравословни и СПА процедури, прогнозира министър Николова. „Паралелно с кризата дигитaлизaциятa cтaва все пo-вaжнa част от ежедневието ни. С paзвитиeтo нa тexнoлoгиитe се пoявява и ново пoкoлeниe пътници, кoитo имaт добри пoзнaния зa cъвpeмeннoтo цифpoвo paзвитиe. Друга глобална тенденция ще бъде отговорният туризъм. Tой предполага oгpaничaвaнe бpoя нa пoceтитeлитe и нa дocтъпa дo тypиcтичecки oбeкти пpи oпpeдeлeни ycлoвия.

Очакваме и ръст и в индивидуалните пътувания“, каза министър Марияна Николова.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук