Фалшива кралица Елизабет II чете коледно приветствие по британската телевизия (Видео)
На фона на официално, но същевременно празнично украсено помещение, кралица Елизабет II отправя коледните си пожелания към нацията. Тази телевизионна миниатюра е нормална за Рождество Христово на Острова през последния повече от половин век. „Едно от нещата, които ни крепиха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на (принц) Хари и […]

На фона на официално, но същевременно празнично украсено помещение, кралица Елизабет II отправя коледните си пожелания към нацията. Тази телевизионна миниатюра е нормална за Рождество Христово на Острова през последния повече от половин век.

„Едно от нещата, които ни крепиха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на (принц) Хари и Меган (Маркъл). Малко неща са по-обидни от това някой да ти каже, че предпочита канадците пред това да е с теб“, казва кралицата с най-сериозния глас на света.

Ето тук зрителят трябва да се усъмни, че нещо не е съвсем наред. Елизабет Втора не си е загубила ума, не е придобила и нехарактерно даже за британски монарх чувство за хумор – всъщност тя въобще не е изричала думите, които милиони смаяни зрители чуха в промо клипа на британския „Ченъл Фор“, пише Би Ти Ви. Цялото видео е компютърна манипулация от най-ново поколение – т.нар. „дийп фейк“.

Пълната версия ще се излъчи по-късно днес, по същото време, когато Би Би Си ще показва оригиналната кралица (и нейното не толкова шокиращо обръщение към нацията). Вече бе публикуван и целиятт текст на фалшификата, в който има препратки към скандалите в кралското семейство и личния живот на премиера Борис Джонсън.

„Традиционното коледно тв обръщение, обикновено призоваващо за надежда и единство, ще бъде остро предупреждение за развитието на технологията, която дава възможност за разпространение на дезинформация и фалшиви новини в дигиталната епоха“, посочват от телевизията. За клипа те са си партнирали с фирма за специални ефекти, която е печелила „Оскар“.

Не е изненадващо, че още преди излъчването на пълния клип, самата идея за съществуването му предизвика скандал. Експерти са на мнение, че ефектът от провокацията може да е напълно обратен на очаквания.

„Трябва да сме много внимателни, когато караме хората да си мислят, че не могат да вярват на очите си. Ако не сте виждали „дийп фейк“ преди, ще си помислите, че това е много по-разпространен проблем, отколкото реално е“, коментира пред „Гардиън“ Сам Грегъри, програмен директор на неправителствена организация, която се занимава с технологии за защита на човешките права. Арик Чоудхъри, автор на подобни видео манипулации с участието на британски политици, предупреждава, че за политиците сега ще е много по-лесно да твърдят, че всеки компрометиращ ги видеозапис е манипулиран, и ще стане много по-трудно да отговарят за думите си.

Бъкингамският дворец към момента не е коментирал официално провокацията на тв канала.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук