Новият щам на вируса дойде в Германия от Лондон
Новият вариант на пандемичния SARS-CoV-2 коронавирус, който се разпространява бързо във Великобритания, е установен за пръв път в Германия, съобщи снощи германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирана от медиите в страната. Заразената жена е кацнала във Франкфурт със самолет от лондонското летище „Хийтроу“. Тя е пристигнала в неделя при роднините си, които са я посрещнали на летището. Направените сетне тестове, […]

Новият вариант на пандемичния SARS-CoV-2 коронавирус, който се разпространява бързо във Великобритания, е установен за пръв път в Германия, съобщи снощи германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирана от медиите в страната. Заразената жена е кацнала във Франкфурт със самолет от лондонското летище „Хийтроу“. Тя е пристигнала в неделя при роднините си, които са я посрещнали на летището. Направените сетне тестове, са потвърдили, че е носителка на новия щам. Развила е слаби симптоми, но е карантинирана заедно с трима близки роднини.

Датският здравен институт SSI съобщи, че е открил 33 случая на мутиралата версия на вируса. Инфекциите са установени между 14 ноември и 14 декември в района на Копенхаген и още три провинции. Сингапур също потвърди в четвъртък, че е засякъл новия щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от познатия досега.

Ваксинирането против коронавируса в целия ЕС, започва на 27 декември и държавите се готвят да стартират едновременно масовата кампания.

„Ще започнем с първата партида, по-скоро символично, но веднага след Коледните празници ще започнат да пристигат следващите партиди и това ще продължи, докато цялото население не се възползва от ваксината“, каза снощи президентът на Румъния Клаус Йоханис в обръщение по телевизията. В периода на Коледните празници, 25 и 26 декември, няма да се въвеждат нови ограничения, но действащите сега рестрикции остават в сила и са задължителни, подчерта Йоханис.

Според проучване на агенция Авангард обаче едва 30 процента от анкетираните от нея граждани са заявили, че със сигурност ще се ваксинират срещу Ковид. Почти толкова – 29 процента са отговорили, че със сигурност няма да се ваксинират, а други 29 процента – че още не са решили. 10 процента са посочили, че не могат да преценят, а 2 процента не са отговорили.

В Литва стартът на кампанията ще бъде даден рано сутринта в неделя съобщи в ефира на националното радио  канцлерът на здравното министерство Юргита Гребниковене. „Това е нещо като символична стъпка, за да избегнем ненужната в случая конкуренция“, каза тя. Имунизацията ще стартира във Вилнюс, Каунас, Клайпеда, Шяуляй и Паневежис.

Първата партида от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ (около 10 000 дози) ще пристигне в Литва на 26 декември. Тя ще бъде поставена най-напред на медицинския персонал в здравните заведения.

Литовските власти съобщиха за 3 799 заразени с вируса през последното денонощие, което е рекорден брой от началото на пандемията. Починалите пациенти с КОВИД-19 в страната до момента са 1 186.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук