В Италия и Гърция пристигнаха първите ваксини на „Пфайзер“ и „Байонтек“
Според данните от ново проучване 2/3 от германците искат да се ваксинират. 57 на сто обаче имат притеснения заради страничните ефекти. Ваксинацията и в Германия започва на 27 декември с приоритет – хората над 80 години. В Румъния очакват днес първите ваксини, а в Италия и Гърция те вече пристигнаха, предава БНТ. В Италия, където […]

Според данните от ново проучване 2/3 от германците искат да се ваксинират. 57 на сто обаче имат притеснения заради страничните ефекти. Ваксинацията и в Германия започва на 27 декември с приоритет – хората над 80 години. В Румъния очакват днес първите ваксини, а в Италия и Гърция те вече пристигнаха, предава БНТ.

В Италия, където ваксинацията започва също на 27-и декември, камион с ваксини на „Пфайзер“ и „Байонтек“ пристигнаха през прохода Бренер на границата с Австрия. Хладилният камион превозва 9 750 дози от Белгия. Той е ескортиран от полиция и карабинери до института за инфекциозни болести Спаланцани в Рим.

Оттам ваксините ще бъдат разпределени в цялата страна, а медицинска сестра от болницата ще стане първият ваксиниран човек в Италия.

Според шефа на „Пфайзер „200 милиона дози ще бъдат разпределени в европейския съюз догодина. Албърт Бурла няма притеснения за сигурността на доставките.

Албърт Бурла, главен изпълнителен директор на „Пфайзер“, заяви: „Абсолютно съм сигурен, че дистрибуцията ще бъде според стандартите за безопасност. Проверяваме всеки детайл до последния етап на доставка на ваксините. Дотук не сме имали някакви проблеми с пратките до Великобритания и Съединените щати, където е много по-сложно.“

Малко над 616 000 британци са се ваксинирали в периода от 8-и до 20-ти декември. Според Световната здравна организация, проявената на Острова, мутация на вируса е незначителна и не влияе на ефективността на средствата за диагностика, препаратите и ваксините.

От СЗО подчертават, че засега няма достатъчна информация за да се определи ясно дали новият щам е свързана с изменение в тежестта на протичане на заболяването.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук