8 самолета с българи от Великобритания кацат днес
Първите самолети с българи от Великобритания кацнаха на софийското летище на 24 декември В София, Бургас и Варна се очакват общо 8 самолета от Обединеното кралство в първия ден след отмяната на забраната за полети от Острова заради открития там нов щам на коронавирус. Още преди да излязат от терминала на аерогарата всички пристигащи се […]

Първите самолети с българи от Великобритания кацнаха на софийското летище на 24 декември

В София, Бургас и Варна се очакват общо 8 самолета от Обединеното кралство в първия ден след отмяната на забраната за полети от Острова заради открития там нов щам на коронавирус.

Още преди да излязат от терминала на аерогарата всички пристигащи се изследват на място с бърз антигенен тест съгласно новата заповед на здравния министър. Ако пътник даде положителен резултат, той ще трябва да е под 14-дневна карантина, а при отрицателен също важи задължителна 10-дневна карантина, пише Свободна Европа.

В сряда Бойко Борисов разпореди да се оказва пълно съдействие на блокираните българи в Обединеното кралство.

„Да могат всички български граждани да бъдат прибрани в родината си, така както при първата вълна на епидемията, спомняте си, включително и правителственият „Еърбъс“ отиде да прибере хора. В случаят цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха, висенето по границите на наши сънародници“, каза премиерът.

Външният министър Екатерина Захариева в сряда каза, че българското посолство в Лондон оказва пълно съдействие на българите, чието прибиране в родината е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Тя припомни, че след 48-часово затваряне френско-британската граница вече е отворена, но преминаването ѝ е със задължително представяне на PCR или антигенен тест.

„Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, каза още Захариева.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук