Ройтерс: На финала на мандата Тръмп готви „смъртоносни“ санкции срещу „Северен поток-2“
Американската администрация планира да въведе нов пакет от санкции срещу проекта „Северен поток-2“. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на висши източници в администрацията на президента Доналд Тръмп, посочва БГНЕС. Според тях новите мерки ще бъдат готови „в близко бъдеще“. САЩ настояват европейските съюзници и частните компании да спрат работата по изграждането на газопровода „Северен поток-2“, […]

Американската администрация планира да въведе нов пакет от санкции срещу проекта „Северен поток-2“. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на висши източници в администрацията на президента Доналд Тръмп, посочва БГНЕС.

Според тях новите мерки ще бъдат готови „в близко бъдеще“.

САЩ настояват европейските съюзници и частните компании да спрат работата по изграждането на газопровода „Северен поток-2“, и подготвят по-широки санкции срещу руския проект през следващите седмици, заявиха висшите служители от администрацията на Тръмп.

Отиващата си администрация на Тръмп подготвя нов кръг от санкции в Конгреса „в много близко бъдеще“, които според нея могат да нанесат фатален удар по руско-немския проект, ръководен от държавната газова компания „Газпром“, заявиха трима служители.

„Това ще бъде забиване на кол в сърцето на проекта“, каза един от служителите пред Ройтерс с условие за анонимност.

Този месец Русия възобнови изграждането на газопровода за 11,6 милиарда долара, който е завършен на 90%, след едногодишна пауза, породена от съществуващите санкции на САЩ.

Вашингтон казва, че проектът, който ще увеличи европейската зависимост от руския газ, ще компрометира европейската енергийна сигурност. Русия казва, че санкциите представляват „нелоялна конкуренция“, целяща да помогне на американските производители на втечнен природен газ и настоява, че ще завърши тръбопровода.

Враждата може да не отшуми, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност на 20 януари, казват чуждестранни дипломати.

Американската кампания за натиск върху „Северен поток-2“ е подкрепена както от законодателите на Демократическата партия, така и от републиканците, които се опасяват, че тя ще заобиколи Украйна, като я ограби от доходоносни транзитни такси.

Байдън определи тръбопровода като „лоша сделка“ за Европа през 2016 г. и разкритикува Москва за предполагаемата й роля в мащабната кибератака срещу американски правителствени агенции, която беше разкрита миналата седмица.

Компанията зад „Северен поток-2“ не коментира веднага възможността за нови санкции. Миналия месец тя заяви пред Ройтерс, че съществуващите санкции и новите, предвидени в законопроекта за отбранителната политика, ако бъдат наложени, пряко или косвено ще засегнат над 120 компании от повече от 12 европейски държави.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук