НА ЖИВО: Постигната е историческа сделка за BREXIT
Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции. През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства, предава Нова тв. „Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година, се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, […]

Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции. През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства, предава Нова тв.

„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година, се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговия и риболовната зона. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство”, се казва в позиция на британското правителство, цитирана от Би Би Си.

„Ще имаме пълно политическо и икономическа независимост на 1 януари 2021”, допълват от правителството.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни, предаде БТА.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук