До девет души на празничната трапеза в Гърция
В южната ни съседка Гърция се отчита подобряване на епидемологичната обстановка след два месеца ограничения. Полицията следи за спазване на мерките и пълната забрана за движение след 22.00 часа, предава БНР. Само украсените витрини и домове подсказват, че сме в навечерието на голям християнски празник. Въпреки забраната има силно движение на хора по централните търговски […]

В южната ни съседка Гърция се отчита подобряване на епидемологичната обстановка след два месеца ограничения. Полицията следи за спазване на мерките и пълната забрана за движение след 22.00 часа, предава БНР.

Само украсените витрини и домове подсказват, че сме в навечерието на голям християнски празник. Въпреки забраната има силно движение на хора по централните търговски улици, излезли на кратка разходка в слънчевото време.

Магазините не работят, но се чувства духът на Рождество. Гърците си честитят от дистанция и с маски. Позволено е събирането на Бъдни вечер до 9 души от две семейства и то до вечерния час в 22.00 часа.

„Спазвайте мерките. Опасността не е преминала. Надеждата е във ваксината“ – това е акцентът в обръщенията на политическите лидери.

За първи път не се чуват и коледарски песни поради забрана за рискови контакти на децата. Но в Атина и други градове на страната се движат коледни автобуси с песни и пожелания за здраве и щастие.

Тази вечер по традиция в Гърция децата не очакват подаръци, защото тях ги носи Свети Васил в новогодишната нощ.

Утре правителството разреши посещение на ограничен брой вярващи на литургия, а тази вечер тържеството е в къщи с най-близките хора.

Главата на гръцката православна църква – архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним призова духовниците да се включат в кампанията по ваксиниране.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук