Геополитическа прогноза за 2021 година – мрачни перспективи очакват света
Всяка година Лондонският международен институт за стратегически изследвания (IISS) анализира основните геополитически тенденции. Този път институтът публикува проучване, предвиждащо как ще изглежда глобалната политика през 2021 година. Перспективите са мрачни: кризата с коронавируса обърна света с главата надолу и все още са налице сериозни междудържавни конфликти. Някои, прогнозират учените, може дори да ескалират, съобщава Schweizer […]

Всяка година Лондонският международен институт за стратегически изследвания (IISS) анализира основните геополитически тенденции. Този път институтът публикува проучване, предвиждащо как ще изглежда глобалната политика през 2021 година. Перспективите са мрачни: кризата с коронавируса обърна света с главата надолу и все още са налице сериозни междудържавни конфликти. Някои, прогнозират учените, може дори да ескалират, съобщава Schweizer Radio und Fernsehen (SRF), цитирано от Агенция „Фокус“.

Въпреки факта, че през 2020 г. пандемията от коронавирус засенчи редица други проблеми, те не все още са факт. Според SRF загрижеността е причинена главно от нарастващото напрежение между световните сили. Американско-китайските отношения преживяват най-лошите си времена от 60-те години на миналия век насам, а тези между Русия и САЩ – от 80-те години.

Ситуацията между Китай и Индия е също толкова опасна, колкото през 1975 г. След четири години президентство на Доналд Тръмп, за първи път след края на Втората световна война цари несигурност от такъв мащаб в отношенията между Европа и САЩ.

С идването на Джо Байдън на власт в САЩ европейско-американските отношения трябва да се подобрят отново, поне атмосферата им. Що се отнася до отношенията между останалите световни сили, IISS не вижда светли перспективи.

Засилва се и външнополитическият авантюризъм на авторитарните лидери: в Азербайджан и Турция срещу Армения, в Русия срещу Украйна и в Сирия, в Китай – в Южнокитайско море. В миналото господството на САЩ предотврати ескалацията на много конфликти под по-силен или по-лек натиск. Но това господство, прогнозира институтът, няма да се върне дори при Байдън, който първо трябва да „излекува вътрешнополитическите рани“, преди да премине към външната политика.

Освен това САЩ разкриха своите слабости в борбата срещу пандемията, която нанесе дългосрочни щети на репутацията им. В същото време многостранната система, чиято основа е ООН, беше разклатена през последната година, подчертава SRF.

На свой ред Китай „не върви по стъпките на САЩ“: Пекин се превръща в суперсила, но за разлика от Америка „не успя да създаде силни съюзи“. Новият път на коприната се разбира от страните „не толкова като предложение за честно партньорство, а като опит за увеличаване на влиянието в много части на света“.

„Все по-дръзко, понякога агресивно поведение“ струва на Пекин много симпатии, от съседите му в Източна Азия до Европа, Африка и Южна Америка. И не остана незабелязано, че Китай използва пандемията, за да „затегне винтовете в собствената си държава“, от Хонконг до Тибет и Синдзян, регионът, в който живеят уйгурите. Както отбелязва SRF, все по-малко страни виждат Китай като приятелска световна сила.

Мястото на Запада на геополитическата карта обаче няма да се определя с военни средства. Експертите на IISS прогнозират „Велика дигитална игра“. Според SRF все още няма правила в тази игра и участниците все още се държат изключително грубо. И победителят все още не е определен.

Едно нещо, твърди SRF, е сигурно: „Конфронтацията между световните сили е тежко бреме за света“. Решенията за настоящите конфликти са толкова трудни за намиране, колкото общите подходи за справяне с изменението на климата или пандемията.

През 2021 г. геополитическото напрежение вероятно ще се засили, според IISS. Това е опасно, тъй като от време на време напрежението може да се разреди „с гръмотевици и мълнии“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук