500 италиански семейства на жертви на Ковид-19 искат 100 милиона евро от държавата
Около 500 семейства на жертви на пандемията от Ковид-19 в Италия ще заведат гражданско дело с искане държавата да им присъди 100 милиона евро заради сериозни пропуски в управлението на здравната криза, съобщиха днес местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Искът е срещу италианския премиер Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и […]

Около 500 семейства на жертви на пандемията от Ковид-19 в Италия ще заведат гражданско дело с искане държавата да им присъди 100 милиона евро заради сериозни пропуски в управлението на здравната криза, съобщиха днес местни медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Искът е срещу италианския премиер Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и ръководителя на област Ломбардия Атилио Фонтана.

Ломбардия беше регионът, засегнат най-тежко от пандемията, с почти 25 000 смъртни случая от общо 70 000, регистрирани на Апенините от февруари насам.

Колективният иск беше предшестван от около 300 отделни наказателни дела по данни на асоциацията на близки на жертви на Ковид-19 „Нои денунчеремо“ („Ще ви съдим“), внесени през последните месеци, главно в прокуратурата в Бергамо.

Прокуратурата води няколко отделни разследвания, свързани с тази трагедия, посочва АФП.

Адвокатите на асоциацията твърдят, че регионалните власти в Ломбардия и централното правителство са допуснали сериозни пропуски при организирането на реакцията на пандемията, съобщи днес на сайта си местният всекидневник „Бергамонюз“.

Обект на критика е липсата на актуализиран национален план срещу пандемията и закъснения с обособяването на „червена зона“ през февруари, включваща две общини от Бергамо, особено засегнати от коронавируса.

Първите „червени зони“ бяха създадени в края на февруари по решение на италианското правителство и включваха дузина общини в Ломбардия, сред които и Кодоньо – градът на „пациент номер 1“.

В началото на март епидемията продължи да се разпространява, като имаше две по-големи огнища в двете особено засегнати общини Нембро и Алцано. „Червена зона“ обаче беше обявена чак на 9 март, а регионалните и централните власти отхвърлят отговорността за това забавяне.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук