Швейцария започна имунизацията срещу Ковид преди ЕС
Няколко швейцарски региона започнаха ваксинационните си кампании срещу КОВИД-19 четири дни преди планираното им начало в Европейския съюз, предаде ДПА. Една от първите ваксинирани е 90-годишна жена от дом за възрастни край Люцерн, заявиха местните здравни органи. Ройтерс посочва, че тя е първият ваксиниран човек в Швейцария. Самоличността й не се съобщава. Възрастните хора и […]

Няколко швейцарски региона започнаха ваксинационните си кампании срещу КОВИД-19 четири дни преди планираното им начало в Европейския съюз, предаде ДПА.

Една от първите ваксинирани е 90-годишна жена от дом за възрастни край Люцерн, заявиха местните здравни органи. Ройтерс посочва, че тя е първият ваксиниран човек в Швейцария. Самоличността й не се съобщава.

Възрастните хора и пациентите с хронични заболявания ще бъдат първите, които ще бъдат имунизирани, следвани от здравните работници и хората, които живеят в едно домакинство с уязвими хора, предвижда швейцарската имунизационна стратегия.

Швейцария, която не е членка на ЕС, одобри в събота разработената от германската компания „Бионтех“ и американската „Пфайзер“ ваксина. Разпределянето на първите 110 000 дози в цялата страна е възложено на армията.

Люцерн и малкият отдалечен кантон Апенцел Инероден станаха първите два от 26-те швейцарски кантона, в които бяха поставени ваксини.

Съгласно децентрализираната система на управление на алпийската република централната власт оставя на кантоните сами да разработят планове за ваксинирането на 8,6-милионното население.

В Цюрих, най-големия от тях по население, поставянето на ваксини се очаква да започне на 4 януари.

Великобритния започна да имунизира още преди няколко седмици. САЩ също спешно издаде разрешение за употреба на препаратите на „Бионтех“/“Пфайзер“ и на „Модерна“.

Източник: Dnews

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук