Управителят на НЗОК: Каса не може да се източва, защото тя има твърди правила
Много хора смятат, че Касата се източва. Касата не може да бъде източвана, защото тя има твърди правила. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в “Тази сутрин“ по бТВ във връзка с последните поправки в Закона за обществените поръчки, в който частните болници не са задължени да правят обществени поръчки за лекарства или […]

Много хора смятат, че Касата се източва. Касата не може да бъде източвана, защото тя има твърди правила. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в “Тази сутрин“ по бТВ във връзка с последните поправки в Закона за обществените поръчки, в който частните болници не са задължени да правят обществени поръчки за лекарства или друг тип медикаменти.

„Това специално е решение на Парламента и политиците за обществените поръчки, но ние имаме защитен механизъм. Този механизъм казва, че Касата закупува тази услуга, това лекарство, това медицинско изделие на най-ниската цена – или по централизираната процедура, или получена по другите договаряния. Не може да бъде закупувана по-високо от определените цени от позитивния лекарствен списък“, каза още той.

Петко Салчев посочи, че отговорност на Здравната каса е да подпомага в такъв кризисен момент цялата здравна система.

Относно парите, отделени за антигенни тестове той обясни: „За закупуване на бързи антигенни тестове са отделени 15 милиона , които ще бъдат безплатни за пациенти и ще бъдат дадени на лаборатории. Държавата плаща антигенните тестове, защото не може да има двойно плащане. Държавата е решила, че ще ги плаща, за да може да осигури по-бързо диагностициране на пациентите“.

Клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките състояние процедурата е по 780 лв. на ден за пациент – така управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отговори в студиото на „Тази сутрин“ на критиките на медици, че болниците нямат достатъчно средства, за да помагат на болните по време на пандемията.

„Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с БЛС“, посочи проф. Салчев.

По думите му и той, и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да е ясно колко струват грижите за лек случай, колко – за средно тежък и колко – за тежък случай на COVID-19: „Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново когато са готови с отговор на моя въпрос „Колко?“. Чакам среща…“.

Проф. Салчев обърна внимание на това, че болниците имат механизъм, по който от бюджета могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения.

Отново тяхна работа е и самото разкриване на отделения за болни с коронавирус. „Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес – той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение – както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар“.

По повод скандала от началото на годината с лекарства, закупувани с пари на НЗОК от частни болници на завишени цени, управителят на касата посочи, че в момента има защитен механизъм и медикаменти, медицински изделия и услуги се плащат само на най-ниската постигната цена – била тя на централизирана процедура или по друго договаряне. За лекарствата таванът е цената в Позитивния лекарствен списък.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук