Сблъсъци между полиция и шофьори в Дувър заради хаоса с тестовете за Covid-19
От британското пристанище Дувър пристигат съобщения за сблъсъци тази сутрин между полицията и гневни шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки отварянето на френската граница продължават да са блокирани в района на пристанището и почти няма развитие със задължителното тестване за коронавирус, за да могат да преминат в континентална Европа. Обнадеждаващата новина за отварянето на границата […]

От британското пристанище Дувър пристигат съобщения за сблъсъци тази сутрин между полицията и гневни шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки отварянето на френската граница продължават да са блокирани в района на пристанището и почти няма развитие със задължителното тестване за коронавирус, за да могат да преминат в континентална Европа.

Обнадеждаващата новина за отварянето на границата бе помрачена от продължаващите проблеми за шофьорите на тирове. Стигна се дори до сблъсъци след като група шофьори се нахвърли върху полицията с обвинения за мудни действия на властите. Съобщено бе, че 150 частни автомобила са били превозени с фериботи през Ламанша след отварянето на границата, тръгнаха и влакове на „Юростар“, но все още няма никакво раздвижване с товарните превози, предаде БНР.

Би Би Си показа кадри на объркани шофьори, които постоянно са пренасочвани от едно място на друго за тестване без никакъв резултат в крайна сметка. Кореспондентът на Би Би Си Саймън Джоунс предаде от мястото на събитието, че много шофьори на микробуси, предимно от Румъния и България, безнадеждно се опитват до получат някаква информация с надежда да си направят тестовете.

Род Макензи от Асоциацията на товарните превозвачи заяви, че хаосът е пълен и почти нищо не е направено за масовото тестване. Под всякаква критика са също санитарните мерки и осигуряването на храна на шофьорите. Напълно е разбираемо недоволството на тези хора, защото те са уморени, недоспали, гладни и премръзнали, изтъкна Макензи.

Лорд Адонис, бивш министър на транспорта, заяви, че властите са се оказали абсолютно неподготвени за подобна криза, въпреки че от повече от година вземат мерки за евентуален подобен сценарий в случай на Брекзит без сделка.

Първите пътници от Великобритания преминаха с фериботи във Франция в раните часове на деня след постигнатото споразумение за отваряне на френската граница.

Около 4000 шофьори на тежкотоварни камиони са в очакване да им бъдат направени тестове за Covid-19, за да могат да преминат на френския бряг с надежда да успеят да се приберат по домовете си за Коледа. Сред тях са и около 350 българи, по данни на посолството ни в Лондон.

Франция затвори границата си с Великобритания в неделя срещу понеделник за 48 часа заради новия щам на коронавируса.

Снощи Лондон и Париж договориха план за подновяване на преминаването на хора и товарни превози от Дувър до Кале, но само след извършване на бързи тестове за вируса.

Служители на националното здравеопазване, подпомагани от армията, вече започнаха да тестват шофьорите, но има съмнения, че огромният поток от тирове около Дувър ще бъде разчистен бързо.

Все още няма и голяма яснота какво става, ако някой даде положителна проба. В интервю за „Скай нюз“ министърът на общностите и жилищното настаняване Робърт Дженрик призова всички онези шофьори на тирове, които още са някъде в страната и не са поели към Дувър, да не бързат да тръгват и призна, че ще са необходими дни, докато се нормализира потока от хора и товари през Ламанша.

Министърът не изключи преминаването на още райони в най-високата четвърта степен на местна карантина след Коледа на фона на тревожните данни за увеличаване на заразяванията.

Дженрик взе отношение и по търговските преговори за Брекзит като заяви, че няма съществен напредък, но е оптимист за постигането на сделка.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук