Проф. Аргирова: Този мутант съществува у нас още от юни месец
Вирусът от Ухан отдавна го няма и всичко, което наблюдаваме към този момент са негови мутанти „Нещата трябва да бъдат обяснени ясно. Вирусът е един, а той може да има мутанти. Този мутант, за който става въпрос във Великобритания е известен на Европа и Южна Америка. У нас той съществува още от юни месец. Публикация […]

Вирусът от Ухан отдавна го няма и всичко, което наблюдаваме към този момент са негови мутанти

„Нещата трябва да бъдат обяснени ясно. Вирусът е един, а той може да има мутанти. Този мутант, за който става въпрос във Великобритания е известен на Европа и Южна Америка. У нас той съществува още от юни месец. Публикация за съществуването му пък има още от края на март месец. Възможно е той да е намерен скоро във Великобритания“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя добавя, че освен тази мутация на вируса има още 4-5 вида. Те били с много по-ниска честота на разпространение.

„Най-важното е че нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията на която и да е от предлаганите на пазара ваксини срещу COVID-19”, добавя професор Аргирова.

Според нея ако човек е заразен с новата мутация на вируса инкубационният период става по-продължителен.

„Нашите лекари разбраха отдавна, че вирусът не е същият. Аз много пъти съм казвала, че циркулиращият вирус от Ухан отдавна го няма и всичко, което наблюдаваме към този момент са негови мутанти“, добавя проф. Аргирова.

„Няма никакво място за притеснение. Всичко е наред и работи. Мисля, че се вдигна малко повече шум, но това е е вън от компетенциите ми на вирусолог“, казва тя.

Професор Аргирова коментира и произхода на коронавируса и възможния междинен гостоприемник.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук