Писателят Владимир Зарев: Ковид-19 е предупреждение да спрем с егоизма и алчността
Владимир Зарев сподели размисли за изпитанията за духа и сърцето, пред които сме изправени „Цялото човечество не разчете правилно случващото се, а то е едно голямо предупреждение към човешкия разум – че нашият егоизъм, нашата посредственост, алчността на човека са стигнали вече до нетърпими размери„. Това каза в студиото на “Още от деня” на БНТ  писателят Владимир […]

Владимир Зарев сподели размисли за изпитанията за духа и сърцето, пред които сме изправени

Цялото човечество не разчете правилно случващото се, а то е едно голямо предупреждение към човешкия разум – че нашият егоизъм, нашата посредственост, алчността на човека са стигнали вече до нетърпими размери„. Това каза в студиото на “Още от деня” на БНТ  писателят Владимир Зарев в разговор за изпитанията на времето за духа и сърцето.

Това е послание към човечеството, че всички ние трябва да се върнем към по-духовните неща, че не може печеленето на пари и удоволствията да са всичко, което ще вземем от този живот, и че всеки трябва да осмисли собствения си живот”, продължи той.

За него големите човешки страдания, изпитанията за духа винаги водят до това, че хората стават по-добри, по-човечни, по-внимателни един към друг, повече вникват в различията между тях.

По думите му сега всеки може да попадне в Ковид капана, който е “едно безкрайно, несвършващо насилие”, което има различни форми – естествения страх, неизвестността, несвободата да бъдеш себе си.

“Винаги съм казвал, че човешката свобода е форма на различие – колко по-свободен е един човек, толкова по-свободен е той. А сега реално ние се чувстваме несвободни”, отбеляза писателят.

Особено важни са други две форми на насилие – насилствено привнесеното равенство, което обезличава човека, и въздействието на това насилие както върху отделния индивид, така и върху цялото човечество, каза още Зарев и добави:

Тази всеобщност на насилието променя психиката на човека.”

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук