Красимир Вълчев: Възможно е да се премине към редуване на присъствено и онлайн обучение за 5-12 клас
Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред bTV, че не може постоянно да се затварят училищата. Смята, че у нас сме успели да организираме много добро онлайн обучение, но то не може да е толкова качествено колкото присъственото. „66 са починалите учители от коронавирус. Не можем да твърдим, че училищата са основното място на зараза, още […]

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред bTV, че не може постоянно да се затварят училищата. Смята, че у нас сме успели да организираме много добро онлайн обучение, но то не може да е толкова качествено колкото присъственото.

„66 са починалите учители от коронавирус. Не можем да твърдим, че училищата са основното място на зараза, още по-малко градините“, коментира министърът.

По думите му, ако има нов щам на коронавирус, ще се взимат мерки своевременно. Вълчев обаче каза, че е факт, че има намаляване на натиска върху здравната система. Възможно е да се премине във вариант за редуване на класовете 5-12 клас за присъствено и онлайн обучение. Засега обаче те остават да учат у дома до 12 януари. После ще се направи анализ на ситуацията и ще се вземе решение как да продължи учебният процес.

„Всички се надяваме, че ситуацията през пролетта ще бъде по-добра. Националното външно оценяване е необходимо“, отбеляза още Красимир Вълчев.

Той не прогнозира отпадане на матурите. Не се очаква учебната година да се обяви и за нулева.

„Мисля, че може да органзиираме безопасни избори. Обучението в електронна среда все пак е обучение, дори и да има пропуски. Няма да има грипни ваканции. Няма да има и екскурзии. Всичко това време ще бъде уплътнено“, обясни Вълчев.

Междувременно той каза, че няма как да се предвиди масово тестване на учениците.

По темата с ваксините Красимир Вълчев сподели, че той самият вярва на науката и ще се ваксинира. Разбира обаче притеснението сред колегите в просветата. Обясни, че няма изготвени списъци на хора, които искат ваксината. Има обаче предварителни сондажи. Така например 20% от учителите категорично искат поставянето на ваксината. Под 15% не желаят. Останалите пък искат да изчакат преди да вземат решение.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук