Копринка Червенкова: Бойко Борисов се успокои, но това е едно фалшиво спокойствие
СOVID вече е една религия „Аз виждам, че тези хора, които са подвластни на паниката, се опитват по някакъв начин вътрешно да канализират този си страх, те не могат да се справя с него, но те го трансформират и го превърнаха в религия„, каза Червенкова „Aз си мисля, че все пак централният казус на годината […]

СOVID вече е една религия

„Аз виждам, че тези хора, които са подвластни на паниката, се опитват по някакъв начин вътрешно да канализират този си страх, те не могат да се справя с него, но те го трансформират и го превърнаха в религия, каза Червенкова

„Aз си мисля, че все пак централният казус на годината е т. нар. пандемия, която не зная дали е пандемия, може би е само епидемия, но така или иначе човечеството се занимава с нея. Всичко останало около тази пандемия са колатерални щети за някой, за други победи колатерални победи. Тук влизат американските избори, които са много важни за цялото човечество. При всички случаи има страничен ефект след COVID. Тук влиза и нашата малка локална драма, която е свързана с министър-председателя, с всичките т. нар. разследвания, които до нищо не доведоха. Тук влизат и нашите протести още. Това са едни странични ефекти от голямото, което се стовари върху човечеството“.

Това каза Копринка Червенкова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Погледнах във вашия архив кога сме си говорили за вируса и се оказа, че сме говорили през март тази година. Март вече тъкмо бяха направили КПП-тата, вече бяха затворили държавата, два пъти дневно се явяваше този генерал, който броеше болните и умрелите. Човечеството – аз тук наблюдавам българското човечество, започна да изпада в паника. Тогава ние сме говорили за това, че е много важно хората да не бъдат плашени, хората да бъдат пощадени, защото те са крайно изнежени. Това е едно изнежено човечество, особено европейската и англосаксонската му част. Това са едни разглезени хора, които не са свикнали да се борят с тежки препятствия.

Изведнъж това им дойде на главата, те не можаха да осъзнаят какво е, но първото нещо, което направиха, е да се уплашат. Тогава даже аз съм казала нещо, което сега си давам сметка колко е илюзорно и колко е невъзможно. Казала съм, че е хубаво хората да бъдат щадени от медиите, от този генерал, който седи и брои умрелите всеки ден, от целия т. нар. щаб, който също се занимава с това да инжектира страх в населението и призовавах да има повече толерантност към човешката слабост и към човешкият страх.

И се оказа, че това не е страх, това е ужас някакъв, който цари – не само в България, в целия свят. Вчера имах един много смешен случай. Отивам да изпращам някаква пратка и има опашка. Разбира се, тази опашка много чинно стои там разделена с метри, всичките са с маски. Аз, без да вярвам в необходимостта от маските, нося маска, защото уважавам човешките страхове. И се приближавам до витрината, за да прочета там някаква цена, която след малко ще се наложи да платя за това нещо, което ще изпратя. До мен стоеше едно момиче. Оказа се, че съм нарушила тези метри, които трябва да ни делят. Тя скочи като ужилена, тя скочи чак до средата на улицата. Аз видях ужас в нейните очи. Разбирате ли, това е, това е много страшно. Мозъците на хората вече са на пихтия“, каза още Червенкова.

„Аз виждам, че тези хора, които са подвластни на паниката, се опитват по някакъв начин вътрешно да канализират този си страх, те не могат да се справя с него, но те го трансформират и го превърнаха в религия. СOVID вече е една религия, маските са атрибутите на религията, ръкавиците също са атрибути на религията“ , коментира Червенкова. „Те си мислят, че по този начин, като обслужват тази религия, те се справят със страховете си. Нищо подобно – не се справят, никак не се справят“, допълни тя.

„За мен това е това е страшното – тая пихтия, която е в главите на хората“, категорична беше. По-страшно от икономическите загуби, от парализата на живота, от огромните опашки на контролно-пропускателните пунктове, от новия щам на коронавируса.

„Аз не искам да накърня чувствата на хората. Виждам, че вече става дума за чувства, виждам, че те се обиждат, когато някой се усъмни в наличието и в това, което извършва този вирус. Те гледат на този вирус вече като на някакъв жив организъм. Това е лудост, ама лудост! Не зная тази пихтия, която е в главите им, как отново ще се превърне в мозъчни клетки, които да могат да преценяват, разсъждават, да извършват някакви разумни действия“, смята Червенкова.

„Мисля, че не са особено основателни обвиненията към правителството, че нищо не било направило. Правителството след летните протести беше натикано в кюшето. Хич не му беше до каквито и да било реформи или мерки, които да взима. Плюс това, то вече смяташе, че въпросът вече е решен с този вирус, коментира също тя.

„Смъртността, убедена съм, не е резултат на вируса. Аз още тогава, когато сме си говорили през март с Вас, съм казала и съм убедена, че съм права, че това е едно нещо, което отключва всички болести, които ние носим в нашия организъм. За част от тях знаем, за друга не знаем“, каза още тя и допълни: „Намираме се в това състояние, защото хората години наред се занимавали здравето си – занемарено здраве поради липса на възможност то да бъде обгрижвано. Това е цялата работа. Това е големият удар срещу здравната система“, коментира Червенкова.

„На фона на тази паника от вируса, сега има страшна съпротива срещу ваксините. Като тая работа, има няколко елемента, които не зная доколко масата от населението е наясно с тях. Да кажем, тези ваксини би трябвало да минат през три фази. Първата фаза е т. нар. химическа фаза, в която се разбира доколко организмът е в състояние да изгради антитела, доколко химически е ефикасен организмът, за да може да реагира, след като се сложи ваксината. Втората фаза е фазата, в която се търсят страничните ефекти – дали има, дали са страшни, дали не са страшни. Третата най-важна фаза, това е фазата, в която се открива взаимоотношението между ефикасност и риск. (…) Китайците въобще са я елиминирали, те са я махнали – движат по първите две, и пуснаха тяхната ваксина. Другите – европейските и американските ваксини, те са някъде в началото на тази трета фаза, но тя е силно редуцирана. Това не може да не създава притеснение у хората, които може да не ги знаят в подробности тия работи, но се питат: „Абе, как 35 години се опитват да създадат ваксина срещу СПИН и няма такава ваксина, тук за шест месеца направиха тази ваксина?“. Това създава страхове“, каза тя.

Лили Маринкова насочи разговора към протестите срещу правителството на Бойко Борисов, към отворените писма на интелектуалци и творци. Всичко това Червенкова коментира: „Той (б.р. Борисов) се успокои, но това е едно фалшиво спокойствие. Аз съм сигурна, че той не е сигурен в това, което ще му се случи. Той даже си мисля, че вече знае, че неговата политическа кариера се движи към финала си. Важното е този финал да не бъде драматично опасен за него – това е нещото, което в момента го интересува. Затова той трябва да добута до края на мандата, затова трябва да се яви на едни следващи избори, затова може би трябва да получи имунитет като депутат или нещо такова, което да го охранява, затова трябва да се разбере с разни хора да не го пипат, да не го закачат. Той има нужда от време. Това време го получи. По една или по друга причина го получи, какво да правим – това е положението. Да видим как, до колко ще може да го употреби“.

На въпроса доколко следващото управление би било съгласно на компромис към Борисов, Червенкова отговори: „Мисля, че част от тях ще бъдат съгласи на такъв компромис. При всички случаи турците ще бъдат съгласни на такъв компромис. При социалистите е по-сложно, но в едни определени обстоятелства също може да се стигне до едни гаранции, защото, давайки гаранция на Борисов, те дават гаранция и на себе си – на следващия, който се управлява държавата примерно“.

„Положителният момент би бил до мига, до който се елиминира възможността ГЕРБ – аз не говоря за Борисов, говоря за ГЕРБ, отново да управлява“. Това каза Червенкова по повод това дали би могло да се получи нещо позитивно, ако всички протестиращи се обединят. Тя обясни, че има хора, които смятат, че в ръководството на ГЕРБ е проблемът и говорят за иначе „добри хора“ в партията.

„Аз мислех, че тези добри хора са вече разядени от корупция, от всякакви такъв тип изкушения и всичко това трябва да бъде махнато от властта, да бъде изчистено от властта. Тука Христо Иванов е прав, когато говори, че всичките регулаторни органи трябва да бъдат разчистени. Това е много, много тежка работа. Така че, те ако се съберат, а както виждаме те няма да се съберат, може би по-категорично ще избутат ГЕРБ от политическия терен, но не могат докрай да го избутат. Както 90-та година, спомняте си колко време трябваше да мине – да мине зимата на Жан Виденов, за да бъде избута на БСП от политическия терен, да бъде набутана в кюшето и имаха някъде 40 депутати. Срамна работа. Сега ще бъде трудно“, коментира тя.

Разговорът премина към последната конференцията на ДПС. „Любопитно е това, което стана на тяхната национална конференция. Кой ли не се упражни да се изказва по въпроса, какво ли не се видя – до намесва в национална сигурност, въобще такива глупости. Няма такова нещо. Турците просто си решават собствен вътрешен проблем. Мисля си, че Доган вече е отместен, че той не е сигурен, не е фактор. (…) Там има нещо, което ме кара да мисля, че той е отместен, защото заедно с него беше отместен и Пеевски“, каза Червенкова.

На въпроса дали се води състезание за наследяване на Доган, Червенкова отговори: „Мисля, че вече е спечелено състезанието за наследството. Наследството се спечели от едно друго поколение – по-младо, и само от турци. Мисля, че тези български кърлежи, които се бяха впили в тялото на тая партия (б.р. ДПС) и смучеха какво ли не от тях, те в момента ги чистят“.

„Доган, доколкото е възможно, ще бъде държан прав и показван като образ по разни медии – като образ. Забележете, че неговото слово беше прочетено. Той не го изчете сам. Той е много важен за този техния електорат – малко като Сталин, нещо такова има, ще го пазят, ще го показват, ще обясняват колко е велик почетният председател, всяка втора дума ще им бъде това, а техните игри вече са други. Те извикаха Ердоган, за да могат да съобщят, че ситуацията е различна. Когато Доган беше в силата си, никакъв допуск нямаше на Ердоган до България“, смята Червенкова.

„Тук всички почнаха да повтарят едни и същи клишета, защото те са удобни клишета. Някак не е удобно да се каже, че Доган е аут. Просто не е удобно, а на мен не ми пука и аз го казвам, защото виждам, че е аут“, каза тя в края на разговора.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук