Д-р Николай Брънзалов за антигенните тестове: Правилно решение, но малко закъсняло
Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август тази година. „Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. […]

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август тази година.

„Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави – не знам“, каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

„Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите“, коментира той.

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

„PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми, те са с положителни тестове“, каза председателят на БЛС.
Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук