Държавната дума прие поправките, разрешаващи на Путин да се кандидатира за още два мандата
Държавната дума прие на първо четене законопроект за правото на настоящия държавен глава да претендира отново за два президентски мандата, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция „Фокус“. Автори на инициативата бяха депутатите Павел Крашенинников и Олга Савастянова, както и сенаторът Андрей Клишас. По-рано проектът беше одобрен от правителството на Руската федерация и препоръчан за приемане […]

Държавната дума прие на първо четене законопроект за правото на настоящия държавен глава да претендира отново за два президентски мандата, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Автори на инициативата бяха депутатите Павел Крашенинников и Олга Савастянова, както и сенаторът Андрей Клишас. По-рано проектът беше одобрен от правителството на Руската федерация и препоръчан за приемане на първо четене от специализираната комисия по контрол и регулации на Държавната дума.

Измененията бяха подготвени с цел разработване на нови норми на Конституцията, които бяха одобрени от гражданите по време на национално гласуване. Съгласно една от новите разпоредби на Основния закон, ограничението на броя на мандатите, през които едно и също лице може да заема поста президент на Руската федерация, се прилага към настоящия държавен глава, без да се вземат предвид предишните му президентски мандати.

По този начин това правило позволява на настоящия държавен глава да изпълнява длъжността президент на Руската федерация още два мандата.

Освен това, при разработването на нови конституционни разпоредби, законопроектът въвежда и допълнителни изисквания за кандидатите за най-високата длъжност.

Държавният глава „трябва да бъде гражданин на Руската федерация на възраст поне 35 години, постоянно пребиваващ в страната в продължение на поне 25 години, който няма и не е имал преди това гражданство на чужда държава или разрешение за пребиваване или друг документ“. Това изискване не се отнася за граждани на Руската федерация, които преди това са имали гражданство на държава, която е приета или част от която е приета в Руската федерация.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук