Десетки българи остават блокирани в Дувър
Спешни мерки за прибиране на бедстващите българи в Англия. След повече от три денонощия в капан на границите на Острова, България отваря небето си за полети от Великобритания. На пристанището в Дувър обаче все още остават блокирани десетки наши сънародници, като с предимство на полетите ще се качват тези, които са в най-тежка ситуация Въпреки новината […]

Спешни мерки за прибиране на бедстващите българи в Англия. След повече от три денонощия в капан на границите на Острова, България отваря небето си за полети от Великобритания. На пристанището в Дувър обаче все още остават блокирани десетки наши сънародници, като с предимство на полетите ще се качват тези, които са в най-тежка ситуация

Въпреки новината за спешното отваряне на небето за полети от Великобритания, нашите сънародници ще прекарат четвърта нощ на пристанището на английския град Дувър, разкрива NOVA.

„Тук има струпване на много българи. Вече сме без вода, без храна и ни е много студено. От около 4-5 часа пристанището е затворено в двете посоки”, разказа Мария Йорданова.

Ако изберат да продължат напред към континентална Европа, границата вече е отворена. Първо обаче с приоритет минават французи и англичани. Нужен е отрицателен тест за коронавирус. На разположение е и английската армия.

„Казаха ни, че ще правят тестове. Видяхме хора от армията, които са дошли. Никъде обаче не виждаме мобилна лаборатория, където да ни направят изследването. Не са започнали да правят тестове”, добави Йорданова.  

След тестовете се появи и друг проблем. „Фериботите към Франция не работят цял ден. Дойдоха пълни, връщаха се празни и спряха да пътуват. Обяснението на полицаите е, че има спор между Англия и Франция за товарните автомобили”, каза още българката.

Чакането доведе до напрежение, а то – до протести. „Група румънци са блокирали пътя и не може да се минава нито пеш, нито с коли. Опашката за ферибота е на около 27 мили от всички страни”, разясни Мария.

Така, възможен остава пътят назад – към летищата. Страната ни реши спешно да възобнови полетите, за да приберем сънародниците си за празниците.

„Издаваш заповед още от днес – да могат всички български граждани да бъдат прибрани в родината си”, обърна се към здравния министър премиерът Бойко Борисов.

Държавата има готовност да вдигне във въздуха и правителствения самолет, който да прибере бедстващите на Острова.

„Желязков, на твое командване, правителственият „Еърбъс” и той да бъде подготвен, ако е необходимо. Помагаме на всеки български гражданин, без оглед на цената”, добави Борисов.

„При влизането на такива българи от Обединеното кралство извършването на тестове на границата – антигенни, с които да придобием ясна представа, че те не са носители на този вирус и тези граждани да бъдат поставени под 10-дневна карантина за по-голяма сигурност на всички българи, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Подновените полети обаче не потушиха напрежението в Дувър. „На летището, на което ни пренасочват има 6 000 тира, така че дори и да можехме да си позволим самолетните билети, които са по 250-300 паунда, ние нямаме възможност да стигнем до летищата, които са първо много далеч, второ – няма път натам”, каза Йорданова.

Майката на Мария я чака да се прибере в Кюстендил за празниците.

„Чакането е трудно и тежко. При нас са двете им деца – малкият е на 7 години, каката е на 13 години. Децата ги очакват, идват празници, а в нашия дом не е празнично”, сподели Лиляна Христова.

Първият шанс на нашите сънародници да кацнат на българска земя е навръх Бъдни вечер. Първият полет, който може да прибере българите, е на нискобюджетна компания. Очаква се да кацне около 17 ч. утре. В същия час от Лондон ще излети и самолет на националния авиопревозвач, в който с приоритет ще се настаняват бедстващите наши сънародници.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук