Тръмп издаде заповед новите федерални сгради да бъдат „красиви“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, по силата на която бъдещите сгради на федерални институции в цялата страна трябва да бъдат „красиви“ и е за предпочитане да бъдат изградени в класически гръцки, римски или подобен стил. В изпълнителната заповед се казва, че твърде много федерални сгради отразяват „бруталния“ дизайн от миналия век. Според Тръмп […]

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, по силата на която бъдещите сгради на федерални институции в цялата страна трябва да бъдат „красиви“ и е за предпочитане да бъдат изградени в класически гръцки, римски или подобен стил.

В изпълнителната заповед се казва, че твърде много федерални сгради отразяват „бруталния“ дизайн от миналия век.

Според Тръмп новите правителствени сгради трябва да изглеждат по-скоро като „обичаните“ забележителности на Америка като Белия дом.

Въпреки че традиционалистите ще приветстват този ход, много други не са щастливи от решението.

Американският институт на архитектите заяви, че „недвусмислено се противопоставя“ на инициативата.

Заповедта, озаглавена „Насърчаване на красивата федерална гражданска архитектура“ – създава нов съвет, който да съветва президента относно бъдещите федерални сгради.
„Новите проекти на федерални сгради трябва, подобно на любимите на Америка сгради, да издигат и разкрасяват публичните пространства, да вдъхновяват човешкия дух, да облагородяват САЩ, да предизвикват уважение от широката общественост и, ако е уместно, да зачитат архитектурното наследство на даден регион,“ гласи заповедта.

Президентът Тръмп, предприемач в сферата на недвижимите имоти, има още само няколко седмици на поста, след като загуби изборите през ноември от Джо Байдън.

Заповедта му констатира, че федералните сгради, построени във Вашингтон в последно време, са създали „противоречива смесица от класически и модернистичен дизайн“.
В нея се казва, че с някои изключения правителството „до голяма степен е спряло да строи красиви сгради“.

Използването на класическа и друга традиционна архитектура „трябва да се насърчава, вместо да се обезкуражава“, добавя тя.

Проектът на заповедта беше публикуван за пръв път през февруари, като предизвика възражения от Американския институт на архитектите и Националния тръст за историческо съхранение.

Източник: БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук