МОК удължава пазенето на допинг проби за бъдещи наказания
Международната агенция за тестване (ITA) въвежда програма за още по-дълго съхранение и последващ повторен анализ на взетите по време на олимпийски игри допинг проби. Тя трябва да влезе в сила още за олимпиадата в Токио идното лято и да остане в действие и занапред. Това означава, че пробите, взети в Токио и на всички следващи олимпийски игри, ще […]

Международната агенция за тестване (ITA) въвежда програма за още по-дълго съхранение и последващ повторен анализ на взетите по време на олимпийски игри допинг проби. Тя трябва да влезе в сила още за олимпиадата в Токио идното лято и да остане в действие и занапред.

Това означава, че пробите, взети в Токио и на всички следващи олимпийски игри, ще бъдат съхранявани в специални съоръжения за по-нататъшен анализ, осигурени със средства на международния олимпийски комитет (МОК). Антидопингови организации партньори на ITA също ще могат да използват тези съоръжения като част от програмите си за борба със забранените вещества в спорта.

В момента, според Световния антидопингов кодекс, пробите може да се пазят до 10 години след взимането им, за да имат правна тежест, ако бъдат подложени на реанализ. Именно след такива повторни анализи на проби, взети на игрите в Пекин `08 и Лондон `12, бяха разкрити със задна дата над 130 случая на нарушаване на правилата, като десетки медалисти, включително и олимпийски шампиони, загубиха своите отличия и бяха дисквалифицирани за различни срокове.

Президентът на световната антидопингва агенция (WADA) Витолд Банка заяви, че неговата организация напълно подкрепя новата програма.

„Дългосрочното съхранение на проби за по-нататъшен анализ се оказа важен инструмент за защита на чистия спорт – каза 36-годишният поляк, застанал начело на WADA през 2019 г. – Методите за откриване непрекъснато се усъвършенстват и актуализират. Пазенето на проби до 10 години означава, че измамниците не могат да бъдат спокойни цяло десетилетие, след като са били тествани. Изискването на Международния стандарт за тестване и разследвания (ISTI) от 2021 г. е подписалите го да имат писмена стратегия за съхранение и по-нататъшен анализ като част от своите програми за тестване. Убеден съм, че тази политика ще има въздействие в следващите години. Освен това, тази програма за съхранение и допълнителен анализ би довела до икономия на разходи, тъй като разходите по трансфера и съхранението на проби се покриват от МОК.“

Президентът на МОК Томас Бах пък коментира, че комитетът „драстично е засилил“ антидопинговата програма около олимпиадите през последните 7 г. и определи хода с удължаването на периода на съхранение на проби като следващата стъпка.

„Искаме измамниците никога да не се чувстват в безопасност, по всяко време и навсякъде – каза Бах. – Предприемаме следващата стъпка с глобална програма за дългосрочно съхранение и повторен анализ, която ще важи също така и за проби, събрани в периода и преди игрите. Ние насърчаваме спортните федерации и националните антидопингови организации да предприемат необходимите мерки по отношение на тези проби преди олимпиадите и да се възползват от тази дългосрочна програма за съхранение, финансирана от МОК. Това допълнително ще засили борбата с допинга, особено когато се комбинира с новите методи за тестване и анализ.“

ITA вече е осигурила първото съоръжение за съхранение, което функционира и е готово да приеме допинг проби.

„Имаме необходимия капацитет за иновации, имаме и доверието на своите партньори, за да започнем тази следваща глава в борбата с допинга“, каза шефката на ITA д-р Валерѝ Форнерон.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук