Мишел Барние: ЕС отхвърли риболовното предложение на Лондон, преговорите продължават и през 2021 г.
ЕС отхвърли най-новото предложение на Великобритания за риболова, но е готов да продължи преговорите по търговско споразумение след Brexit до края на годината „или след това“, заяви преговарящият Мишел Барние пред дипломати, предаде Нова тв. „Преговарящите от ЕС в момента са в последен опит да постигнат напредък и да сключат сделка, приемлива и за двете […]

ЕС отхвърли най-новото предложение на Великобритания за риболова, но е готов да продължи преговорите по търговско споразумение след Brexit до края на годината „или след това“, заяви преговарящият Мишел Барние пред дипломати, предаде Нова тв.

„Преговарящите от ЕС в момента са в последен опит да постигнат напредък и да сключат сделка, приемлива и за двете страни“, каза Барние. „ЕС няма да затвори вратата си за Великобритания и остава готов да води преговори дори след 1 януари“.

Според дипломатите, Великобритания предлага достъпът на ЕС до запасите от риба в Обединеното кралство да бъде намален с 35%, поетапно за повече от три години. ЕС беше предложил ниво от 25% и повече от шест години. Но най-важното е, че британската оферта не включва т.нар. „пелагични риби“ – тези, които свободно плуват далеч от бреговете или морското дъно. Ако тези риби бъдат включени, ЕС ще загуби 60% от сегашния си достъп, казаха те.

Това бе крачка твърде далеч за държави-членки със северни риболовни флоти, като Франция, Дания и Нидерландия.

„Постигнат е напредък. Повечето въпроси са предварително затворени или са близо до съгласуване“, каза дипломат, присъствал на преговорите. „Въпреки това разликите в риболова остават трудни за преодоляване. За съжаление, Великобритания все още не се е придвижила напред към постигането на справедлива сделка в областта на рибарството.“

Ако преговорите между Барние и британския му колега Дейвид Фрост не успеят да постигнат пробив през следващите дни, Обединеното кралство ще напусне без последваща търговска сделка.

Митата върху трансграничната търговия с храни и стоки ще бъдат възстановени, което задълбочава икономическия шок от връщането на границата след 47 години интеграция.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук