Математик: Следващата седмица ще има спад и в смъртността от COVID-19
„Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 000 случая на ден. В момента сме спаднали под 2000 случая средно на ден“, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV математикът Лъчезар Томов. Той прогнозира, че следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите с коронавирус. „То няма да дойде веднага, защото […]

„Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 000 случая на ден. В момента сме спаднали под 2000 случая средно на ден“, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV математикът Лъчезар Томов.

Той прогнозира, че следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите с коронавирус.

„То няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите ще доведе до намаляване на смъртността“, смята Томов.

„Всичко зависи как се спазват мерките. В момента имаме спад в София и още няколко области, но не виждаме спад в Бургас и Варна“, коментира математикът.

„Очаквам скок на случаите една седмица след Нова година най-късно, която след това да утихне, ако мерките останат както сега“, каза Лъчезар Томов по повод възможността за увеличаване на боря на заразените около предстоящите празници.

До 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани, или е имало големи празненства, които ще доведат до скок в броя на заразените, прогнозира Томов.

„Ако се върне началното училище, макар то да има малък принос в преносимостта на вируса, ще има скок, защото училището свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа“, отбеляза Томов.

„Все още има много спекулации около новия щам на коронавируса, но се говори, че той по-лесно се разпространява сред децата. Според професор Лаутербах от Германия коефициентът на заразност на новата разновидност на вируса е 3, а не както досега 2,5“, каза математикът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук