ЕК призовава за премахване на забраните за пътуване до и от Великобритания
Европейската комисия препоръча забраните за пътуване, наложени от страните от ЕС на Великобритания, заради нов щам на коронавируса, да бъдат премахнати, за да позволят възобновяването на товарните превози и неотложните пътувания и да позволят на хората да се върнат у дома, предава Reuters. Препоръката, която ще бъде дадена на посланиците на ЕС по-късно във вторник гласи […]

Европейската комисия препоръча забраните за пътуване, наложени от страните от ЕС на Великобритания, заради нов щам на коронавируса, да бъдат премахнати, за да позволят възобновяването на товарните превози и неотложните пътувания и да позволят на хората да се върнат у дома, предава Reuters.

Препоръката, която ще бъде дадена на посланиците на ЕС по-късно във вторник гласи пътуванията от и до Великобритания, които не са от съществено значение, да бъдат обезкуражени. Въпреки това хората, които се насочват към страната си на пребиваване, трябва да имат право да го направят, при условие че се подлагат на тест за COVID-19 или карантина в продължение на 10 дни, каза Комисията.

„Общите забрани за пътуване не трябва да пречат на хиляди граждани на ЕС и Обединеното кралство да се върнат по домовете си“, заяви в изявление европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндърс.

Препоръките са предназначени да определят общи правила в рамките на ЕС и посланиците ще обмислят да ги приемат във вторник. Граничният контрол обаче се урежда от националната политика, така че всяка държава от ЕС може да прилага свои собствени правила.

Важните пътници, като медицинския персонал, трябва да се подложат на тест преди заминаването, но не трябва да се изисква карантина, препоръча председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Транспортният персонал в ЕС, включително шофьорите на камиони, трябва да бъде освободен от всякакви забрани за пътуване и от изисквания за тестване и карантина. Ако държава от ЕС изисква бързи антигенни тестове от транспортните работници, идващи от Великобритания, това не трябва да води до смущения в транспорта, каза Комисията.

От 1 януари, с края на преходния период на Брекзит, от Великобритания ще бъдат разрешени само неотложи пътувания, освен ако Великобритания не бъде добавена към списъка на ЕС като „безопасна държава“, който в момента се състои само от осем държави.

Това ограничение не би се отнасяло за граждани на Обединеното кралство, които пребивават в ЕС, или граждани на ЕС, пребиваващи във Великобритания.

Източник: Фокус

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук