Едва 9,8% от работодателите са се възползвали от правителствените мерки
Едва 9,8 на сто от работодателите са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите през ноември, сочат данните на Националния статистически институт  Те са от кратка анкета за отражението на пандемията от Covid-19 върху икономиката през 11-ия месец на годината спрямо октомври, предава БНР. Най-често работодателите са предлагали ползване на платен годишен отпуск […]

Едва 9,8 на сто от работодателите са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите през ноември, сочат данните на Националния статистически институт

 Те са от кратка анкета за отражението на пандемията от Covid-19 върху икономиката през 11-ия месец на годината спрямо октомври, предава БНР.

Най-често работодателите са предлагали ползване на платен годишен отпуск от служителите им през ноември, осигурявали са дистанционна работа или използване на неплатен отпуск, сочи кратката анкета на Националната статистика. Под 10% от мениджърите са се възползвали от правителствените мерки.

Ноември бе месецът, когато броят на заразените от Covid-19 рязко се покачи, а в редица европейски държави вече бяха наложени по-строги ограничителни мерки. У нас те влязоха в сила след Черния петък, когато мнозина се възползваха и от възможността за Коледно пазаруване. Въпреки всичко, редица сектори, сред които търговията и ресторантьорството, бележат сериозен спад в приходите. Намалението на месечна база ноември спрямо октомври е най-голямо в сферата на културата, спорта и развлеченията – над 50%.

Спад има и при индустрията и строителството и въпреки всичко над 90% от компаниите вярват, че ще продължат дейността си и занапред, сочат още данните на статистиката. Около 2% са тези, които смятат да прекратят окончателно дейността си, а останалите обмислят частично прекратяване.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук