Д-р Петър Марков, епидемиолог: 60% от болните в Лондон са с новия щам на COVID-19
От около една седмица е налице нов вариант на вируса, който има няколко особености. Този вариант нараства много бързо по честота, т.е. той се предава по-бързо. Повечето мутации са концентрирани в т.нар. спайк протеин. Те водят до реална промяна на паметта на вируса, което е необичайно. Няма индикации да е по-смъртоносен. Това заяви епидемиологът д-р […]

От около една седмица е налице нов вариант на вируса, който има няколко особености. Този вариант нараства много бързо по честота, т.е. той се предава по-бързо. Повечето мутации са концентрирани в т.нар. спайк протеин. Те водят до реална промяна на паметта на вируса, което е необичайно. Няма индикации да е по-смъртоносен.

Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му новият щам на COVID-19 е засечен при повече от 60% при болните в Лондон. Затварянето на пътищата от Обединеното кралство обаче показвало паника.

„COVID-19 е РНК-вирус, а те мутират много. Въпреки това имаме повече мутации от очакваното. До момента нямаме индикации, че вирусът е по-опасен по отношение на патогена“, подчерта д-р Марков.

„Всяка ваксина, независимо от технологията, цели да сервира в организма част от вируса, който да даде имунен отговор. Организмът ни ще атакува вируса от всички страни, така че ваксината ще помага и при новия щам“, посочи д-р Петър Марков.

„Във ваксините няма ДНК. Не може РНК да се интегрира в генома на човека. РНК е инструкция за организма срещу конкретния патоген. Всяка ваксина е тествана при над 30-40 000 доброволци. Тези ваксини са едни от най-добре тестваните. При което няма показани негативни реакции. Това е гаранция, че е безопасна. Това е начин да се предпазим от остро развитие на COVID-19, както и за да можем да изградим колективен имунитет“, обясни той и допълни, че той лично ще се ваксинира.

Според д-р Марков как ще се развие епидемията зависи от въведените противоепидемични мерки.

„Ако носим маски и спазваме дистанцията, вирусът ще си отиде, ако не спазваме мерките, той ще се върне. В България се въведоха сравнително строги мерки и те дават резултат. Не е добра идея, хората да се събират заедно по празниците“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук