Д-р Петър Марков: Броят на мутациите е необичайно висок в този вирусен вариант
„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус“, това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина: „И – да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане […]

„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус“, това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина:

„И – да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутации.

Това, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар.“спайт протеин“, който е ключов за заразяване от вируса на клетките“, поясни специалистът.

Според Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират.

„Повечето мутации са тихи, тези не са такива…Това прави ситуацията необичайна…Но реакцията във Великобритания не е закъсняла. Те откриха мутацията след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика.

За сега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото – преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет – подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал.“

По отношение на ваксините Марков заяви,че тези мутации няма да се отразят на ефективността на готовите вече ваксини. Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса, каза още той, защото методите за разработване са известни отдавна на науката за други различни вируси и патогени.

„А новата ваксина не е е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца.“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук