В ЕС избухнаха междуособици заради ратификацията на търговската сделка с Великобритания
Плановете на ЕС за ратификация на търговската сделка за Брекзит са в хаос на фона на междуособици между Европейския парламент и страните-членки на блока, пише британското издание The Daily Telegraph, цитирано от Агенция „Фокус“. Разгарящото се междуинституционално съперничество между Съвета и Парламента отново излезе на повърхността, след като висши евродепутати определиха крайния срок до полунощ […]

Плановете на ЕС за ратификация на търговската сделка за Брекзит са в хаос на фона на междуособици между Европейския парламент и страните-членки на блока, пише британското издание The Daily Telegraph, цитирано от Агенция „Фокус“.

Разгарящото се междуинституционално съперничество между Съвета и Парламента отново излезе на повърхността, след като висши евродепутати определиха крайния срок до полунощ миналата неделя за приключване на търговското споразумение между Великобритания и ЕС.

Дипломати от страните членки ясно заявиха, че преговорите ще продължат и след крайния срок и че са готови да отстранят парламента и да „приложат временно“ сделката, ако тя може да бъде договорена преди края на годината.

За разлика от търговската сделка – която евродепутатите заявиха, че не могат да ратифицират преди 31 декември, освен ако не са получили текста миналата неделя – временното прилагане не изисква гласуване в Европейския парламент.

31 декември е законният краен срок за края на преходния период и тогава Обединеното кралство ще напусне Единния пазар и Митническия съюз, със или без сделка.

Евродепутатите биха предпочели „застой“ по настоящите договорености, ако бъде сключена сделка преди края на годината, който ще продължи до приключване на процеса им на ратификация. Това може да отнеме до февруари.

Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, заяви: „Нуждаем се от преходни решения. Удължаването на преходния период би било най-доброто. Но за танго са необходими двама – Великобритания също ще трябва да се съгласи“.

Това на практика би било удължаване на преходния период, което бе изключено още през юли и от двете страни. Грант Шапс, министърът на транспорта на Обединеното кралство, заяви пред Би Би Си, че „със сигурност“ няма да има удължаване.

Всяко удължаване ще изисква нов договор между Обединеното кралство и ЕС и продължаващи плащания от Великобритания в бюджета на ЕС.

Дипломатически източници от Брюксел заявиха, че евродепутатите са имали „заблуди“ за величие и подчертаха, че са в законните си договорни права да прилагат временно всяка сделка.

Лидерите на групите на Европейския парламент признаха, че няма да наложат вредно излизане на Великобритания без сделка поради пропуснатия им срок, който никога не беше признат от Обединеното кралство.

Евродепутатите заявиха, че сделката няма да бъде ратифицирана тази година, защото няма да има достатъчно време за разглеждането ѝ.

Те заявиха, че няма да приемат временното прилагане на сделката. Парламентът не може да направи нищо, за да го спре, но по-късно ще бъде помолен да потвърди споразумението след Нова година.

Евродепутатите призоваха Европейската комисия, третата голяма институция на ЕС, да постигне компромисно решение със Съвета. Комисията отказа коментар.

Манфред Вебер, лидерът на дясноцентристката Европейска народна партия, заяви: „Политическите игри от Уестминстър ни загубиха твърде много време. Сега е невъзможно Парламентът да оцени споразумение преди края на годината. Няма да подпечатваме никакъв текст – той е твърде важен. Като единственият пряко избран орган на ЕС, не бива да бързаме с решението си. Ще останем конструктивни партньори. Възможни са алтернативни процедури. Съветът и комисията ще трябва да намерят път напред“.

Ираксе Гарсия Перес, лидерът на социалистическата група в парламента, заяви: „Преговорите трябва да продължат, но Европейската комисия трябва да намери легален начин да осигури подреден старт до 2021 г. без временно прилагане“.

Търговските преговори продължиха в Брюксел и след неделя. Саймън Коуни, външен министър на Ирландия, заяви, че преговорите „не вървят добре“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук