Външно: Български семейства с 8 бебета и тираджии са блокирани край Дувър
Български семейства с 8 бебета и водачи на тежкотоварни моторни превозни средства са блокиранира край Дувър. Посолството ни във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен при опитите си да стигнат до континентална Европа, съобщават от министерството на външните работи. Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове […]

Български семейства с 8 бебета и водачи на тежкотоварни моторни превозни средства са блокиранира край Дувър. Посолството ни във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен при опитите си да стигнат до континентална Европа, съобщават от министерството на външните работи.

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Covid-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Дувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

Консул Ванчев отправи искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му бе отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков.

Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството.

Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси social@bulgarianembassy.org.uk, consular@bulgarianembassy.org.uk

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук