Ясен Тодоров: Няма нужда от прокурор, който да разследва Обвинител №1
25 човека могат да направят по-трезва оценка, отколкото един „Всичко, което беше променено в конституцията, не доведе до по-добро функциониране на самата съдебна система. Факт е, че съдебната система е най-удобната дъвка за всеки политик. Огромна част от политиците нямат представа, как функционира тя. Като цяло и юристите в Народното събрание са малко“. Това каза в […]

25 човека могат да направят по-трезва оценка, отколкото един

„Всичко, което беше променено в конституцията, не доведе до по-добро функциониране на самата съдебна система. Факт е, че съдебната система е най-удобната дъвка за всеки политик. Огромна част от политиците нямат представа, как функционира тя. Като цяло и юристите в Народното събрание са малко“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Ясен Тодоров, член на УС на Камарата на следователите.

Относно споровете за новата правна фигура – прокурор, който да разследва главния обвинител, Ясен Тодоров заяви, че „няма нужда от такава фигура. Конституцията и законът са предвидили достатъчно механизми, чрез които да бъде контролиран главния прокурорМитът за всевластният, никому неподчиненият главен прокурор, над когото е само Господ – това е мит, който в момента се употребява най-вече от извънпарламентарни политически субекти, които искат да повишат своя имидж, който стремглаво пада надолу“.

Според Ясен Тодоров, „главният прокурор, институционално, дължи отчет пред ВСС и пред Народното събрание. „Това го прави редовно. Те имат един коректив и това е българският съд„. Дори главният прокурор да обяви някого, че е престъпник, последната дума има съдът. Не може главният прокурор да определя всичко в тази държава. Удобна е тази теза, много е удобна за много политици, които искат да влязат в следващото Народно събрание. Мен ме учуди, че мина на първо четене това предложение, защото има някои неща, които ме притесняват“, коментира Ясен Тодоров.

В момента има орган, който притежава всички правомощия по отношение на главния прокурор и това е ВСС, допълва членът на УС на Камарата на следователите.

Казваме, че има много власт в главния прокурор, а се опитваме да дадем не по-малко власт на един единствен човек. Сега има власт цял орган – ВСС. При всички случаи 25 човека могат да направят по-трезва оценка, отколкото един“, коментира Ясен Тодоров.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук