Ще затвори ли Турция Босфора и Дарданелите за руски военни кораби?
След като изпрати войски в зоната на карабахския конфликт, Турция продължава да укрепва геополитическите си позиции в постсъветското пространство и в Азовско-Черноморския регион. Същевременно Анкара трупа военни сили в Северна Сирия и в Либия. Там има интереси и Москва, което създава перспективи за конфликт между страните. Потенциалният противник на Русия се усилва, но федерацията засега […]

След като изпрати войски в зоната на карабахския конфликт, Турция продължава да укрепва геополитическите си позиции в постсъветското пространство и в Азовско-Черноморския регион. Същевременно Анкара трупа военни сили в Северна Сирия и в Либия. Там има интереси и Москва, което създава перспективи за конфликт между страните. Потенциалният противник на Русия се усилва, но федерацията засега не реагира и не се знае с каква стратегия ще прокарва своите интереси. Турция се опитва за момента да ѝ натрапи нови, неизгодни за Русия условия на военно и геополитическо взаимодействие, пише в. „Независимая газета“.

При работно посещение в Киев миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на отбраната Хулуси Акар проведоха с украинските си колеги консултации за отбранителната политика и сигурността. В експертните среди нарекоха тези контакти стратегически. Това бе потвърдено донякъде от Хулуси Акар, който направи в петък равносметка и посочи: преговорите бяха успешни и „Турция подкрепя на всички платформи Украйна по интеграционния й път към евроатлантическите институции“.

„Украйна е много важна страна за мира и стабилността в Черноморския регион. Тя е важен наш съсед. Ние вземаме всички мерки за избягване на каквито и да било провокации. Осъществяваме цялата си дейност, засягаща Черноморския регион, според Конвенцията от Монтрьо. Това е важно не само за Украйна и Турция, а и за всички черноморски страни“, каза Акар. Ще припомним, че Конвенцията от Монтрьо регламентира корабоплаването в Босфора, Дарданелите и Мраморно море, като укрепва суверенитета на Турция над проливите.

Подчертано бе и специалното внимание на Турция към Крим. Украински медии съобщиха, че на среща с държавния глава Володимир Зеленски турските представители са потвърдили нагласата на Анкара активно да участва и занапред „в защитата на правата на кримско-татарския народ“ в Крим, „да съдейства за настаняване на вътрешно разселените лица, освобождаване на украинските граждани, държани незаконно на временно окупираните територии и в Русия“.

Тези съобщения идваха на фона на други новини: преди срещата с турския си колега украинският министър на отбраната Андрий Таран изненадващо разказа пред „поканените турски журналисти, че Москва се кани да разположи в Крим ядрени оръжия“. Което уж криело сериозен риск, представлявайки силна заплаха „за икономиката на Украйна, Турция и за цяла Европа“.

Москва вече неведнъж е опровергавала информации, че планира да строи на полуострова складове за ядрени боеприпаси. Но в диалога си с Анкара Киев изглежда е сметнал темата за печеливша. Още повече, че според експерти и медии в днешната ситуация Анкара има основания да натисне Москва, за да подкрепи не само собствените си интереси, но също така интересите на партньорите си от НАТО и ОНД.

Представители на някои медии и експерти изтъкват, че огласената в Киев информация за предвидено разполагане на ядрени оръжия на полуострова и съобщенията за милитаризация на Крим може да се разглеждат като подготовка на почвата, за да се обоснове усилването на Турция в Черноморската зона, или за да се използват неупотребявани още лостове за натиск върху Руската федерация – например чрез блокиране на проливите под предлог на военна заплаха, идеща уж откъм Русия. А ще припомним, че руски кораби минават през Босфора и Дарданелите от Черно море в Средиземно, за да участват в операциите на Русия в Сирия.

Предвид отправяните днес от Кремъл към Турция помирителни изявления тези прогнози може да не изглеждат актуални. Медии обаче информират, че протурските формирования в Северна Сирия са започнали в края на миналата седмица настъпление в посока към държания от кюрдите град Айн Иса. Подпомагана от кюрдски части, руската групировка там спешно е формирала няколко пункта за наблюдение и свой щаб в града.

Както личи от видеоклипове в социалните мрежи, бойците под турски контрол може би обстрелват не само кюрдски, но и руски позиции. Щом превземат този град, войските на Ердоган лесно ще поемат контрола над важна отсечка от магистрала М-4, свързваща Дамаск с Камишли – съответно и да изтласкат кюрдите от важния район, където са живели векове и където ги подкрепят донякъде не само ръководството на Сирия и Русия, но също така САЩ и Израел.

Ердоган решава териториалните проблеми в своя полза. Блокадата на проливите Босфор и Дарданели сериозно ще облекчи живота на протурските бойци в Сирия, свързани с Анкара. Щом бъде неутрализирана Русия, чиито военни кораби няма да могат да плават през проливите, северните сирийски територии за дълго време, ако не и завинаги, ще останат под контрола на Турция.

Според военния експерт о. з. ген.-лейтенант Юрий Неткачев Ердоган и занапред ще използва военни и невоенни средства, за да изтласква Русия от зоната на геополитически интереси на Турция.

„Турският режим не действа в отношенията си с Русия толкова открито, както се държи сега Москва с Анкара – заяви той пред „Независимая газета“. – Какво обаче ще прави в отговор Русия и дали ще прави нещо, това си остава загадка.“

Източник: Новини.бг

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук